Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ
Απεργιακό "όχι" στις διαθεσιμότητες

Οι εργαζόμενοι της εταιρίας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αύριο Τετάρτη, ενάντια στις διαθεσιμότητες που αποφάσισε η διεύθυνσή της

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα προκλητικά σχέδια της "Χαλυβουργικής" για διαθεσιμότητες συναδέλφων τους του ελασματουργείου, είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη.

Η διεύθυνση της επιχείρησης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις διαθεσιμότητες από χτες Δευτέρα και άρχισε, ήδη, να τις κοινοποιεί στους εργαζόμενους. Ωστόσο, το σωματείο εργαζομένων ειδοποίησε να μην παραληφθούν οι κοινοποιήσεις και προχώρησε στην προκήρυξη της απεργίας, όπως, άλλωστε, είχε προειδοποιήσει, με ανακοίνωσή του την περασμένη βδομάδα, για την περίπτωση που η εταιρία προσπαθούσε να υλοποιήσει την αντεργατική απόφασή της.

Το σωματείο υπογραμμίζει ότι "θα αγωνιστεί για να μην περάσουν οι διαθεσιμότητες και τα σχέδια της "Χαλυβουργικής" για τη συνέχεια", θεωρώντας απαράδεκτη και προκλητική την απόφαση της διεύθυνσης της εταιρίας.

Ο λόγος που επικαλείται η εταιρία για να κάνει τις διαθεσιμότητες, είναι οι ..."οικονομικές δυσκολίες", παρόλο που έχει τζίρο δισεκατομμυρίων δραχμών και το τυχόν οικονομικό όφελος από τις διαθεσιμότητες είναι αμελητέο. Εκτός αυτού, υπάρχουν εργασίες που επείγουν στο εργοστάσιο και τις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι, αντί να μπουν σε διαθεσιμότητα. Πάγια τακτική της διεύθυνσης της επιχείρησης είναι, όμως, η προσπάθεια περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο είχε επισημάνει σχετικά: "Οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν στο εργοστάσιο για τη διεκπεραίωση αναγκαίων επισκευών και συντήρησης, που το εργοστάσιο έχει τεράστιες ανάγκες. Αυτές οι θέσεις εργασίας χρειάζεται να γίνουν άμεσα, γιατί εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το σωματείο έχει πολλές φορές θέσει αυτή την αναγκαιότητα, αλλά η διοίκηση του εργοστασίου επικαλείται τις δυσκολίες της παραγωγικής λειτουργίας.

Σημείωνε, επίσης, ότι "τώρα οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν χωρίς κανένα πρόβλημα σ' αυτόν τον τομέα, καθώς και άλλες παραγωγικές ανάγκες του εργοστασίου και να σταματήσουν αυτές τις θέσεις εργασίας να τις καλύπτουν εργολάβοι με ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους".

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της "Χαλυβουργικής" εκφράζουν πέντε μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, οι Μ. Νουφαρίτσης, Γ. Ξυδιάς, Γ. Μανουσογιαννάκης, Ι. Πουντίδης και Γ. Κόγιας.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν, σε ανακοίνωσή τους: "Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της εταιρίας για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που στόχο και αποτέλεσμα (αν περάσουν) θα έχουν την απόκτηση και νέων "παλατιών" από την οικογένεια "Αγγελόπουλου" με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα σας για να μην περάσει η νέα αντεργατική πρόκληση της εργοδοσίας".

Επιπλέον, οι συνδικαλιστές καλούν "την κυβέρνηση να σταματήσει τον αντεργατικό της κατήφορο, που συνεχώς με νόμους και αποφάσεις δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνει την ασυδοσία της εργοδοσίας και να ενισχύει παραπέρα την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ