Παρασκευή 21 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
"Προσφορά" ειρήνης

ΓΚΟΜΑ.-

"Φως" στη σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ήρθαν να "ρίξουν" οι ίδιοι οι οποίοι την προκάλεσαν: Οι "στασιαστές".

Με προχτεσινή τους αιφνιδιαστική κίνηση, προσφέρθηκαν να διαπραγματευτούν και να υπάρξει εκεχειρία με την κυβέρνηση του Λοράν Καμπιλά,"τείνοντας κλάδο ελαίας", αλλά και διέξοδο από την κρίση, παρότι, όπως τόνισαν, "η προσφορά των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει και τον τερματισμό των μαχών". Βέβαια, η αιφνίδια αυτή κίνηση έγινε αφού πέρασε υπό τον έλεγχό τους μία ακόμα περιοχή - κλειδί γύρω από την πόλη Μπάνζα - Νγκούγκου,μόλις 150 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας Κινσάσα. Αυτή η ξαφνική αλλαγή πλεύσης ανακοινώθηκε από την "πολιτική πτέρυγα του κινήματος" - η οποία συσπειρώνει τους Τούτσι Μπανιαμουλιέγκε, Ρουαντέζους στρατιώτες και αποσκιρτήσαντες στρατιωτικές μονάδες του "Λαϊκού Στρατού" - και η οποία τονίζει ότι οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την κρίση που περνά η χώρα και είναι αποτέλεσμα των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων. "Πιστεύουμε ότι η λύση για το παρόν πρόβλημα είναι μόνο η πολιτική λύση", τόνισε ο Μπιζίμα Καράχα, πρώην υπουργός Εξωτερικών που συντάχθηκε με τους "στασιαστές".

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποί τους, Ερνεστ Γουάμπα ντια Γουάμπα και Καράχα, πραγματοποίησαν στο "αρχηγείο" τους, την πόλη Γκόμα, και δεύτερη συνάντηση με τους τρεις Νοτιοαφρικανούς απεσταλμένους, οι οποίοι πιθανά παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσά τους και στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Καμπιλά δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την απάντησή της στην προσφορά, αλλά πέτυχε να έχει την υποστήριξη - πέρα από την πολιτική ακόμα και τη στρατιωτική, αν χρειαστεί - σχεδόν όλων των χωρών που γειτνιάζουν με τη ΛΔ του Κογκό, αλλά και από την Οργάνωση Αφρικανικής Ενότητας (ΟΑΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ