Σάββατο 22 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστική η απάντηση

- Πώς θα πρέπει η εργατική τάξη να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή γενικευμένη επίθεση, με την ψήφιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις;

- Με γενικευμένη αντίσταση και αντεπίθεση. Αυτή είναι η μόνη απάντηση. Η εργατική τάξη δεν έχει την "πολυτέλεια" των "εποικοδομητικών προτάσεων", των ατέρμονων συζητήσεων και των ανούσιων κινήσεων κορυφών. Αυτά είναι για άλλους, που έχουν επιλέξει το δρόμο του υποστυλώματος της αντιλαϊκής πολιτικής. Για τους εργαζόμενους, που περπατούν το δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων τους, το δρόμο της ταξικής πάλης, η μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση ισχυρών εστιών αντίστασης στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στις βιοτεχνίες, στις υπηρεσίες, στα γραφεία. Ενός πλατιού μετώπου αλληλεγγύης, με ενίσχυση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, με το συντονισμό τους, με στόχο να μην εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος στους χώρους δουλιάς.

- Πώς αντέδρασαν οι άλλες δυνάμεις του ΕΚΘ στην ψήφιση του νόμου;

- Οι άλλες δυνάμεις, που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΘ και συγκεκριμένα οι ηγέτες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΝ), αρνήθηκαν να βοηθήσουν την εργατική τάξη της πόλης να οργανώσει την αντίστασή της. Στην τελευταία απεργία, αν και συμφώνησαν με την κήρυξή της, την υπονόμευσαν με την παντελή έλλειψη φροντίδας από τη μεριά τους για την οργάνωση της υλοποίησής της. Απέρριψαν τις προτάσεις της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για την οργάνωση προγράμματος κλιμάκωσης αγωνιστικών εκδηλώσεων. Ακόμη και για τις μέρες που ψηφιζόταν ο νόμος, αρνήθηκαν την παραμικρή κίνηση, καλύπτοντας έτσι την κυβέρνηση στο έργο της, να ανατινάξει τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

- Σε επιστολή που έστειλαν μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ στο ΔΣ του, ο πρόεδρός του απάντησε ότι πρόκειται για "επαναστατικές κορόνες" και διασπαστική τακτική. Τι απαντάτε;

- Ζητήσαμε σαν "Εργατική Ενότητα", αφού κριτικάραμε τη στάση τους για τα παραπάνω, να συγκληθεί ολομέλεια της Διοίκησης, για να γίνει εκτίμηση των κινητοποιήσεων και να οργανωθεί, με τη βοήθεια του ΕΚΘ, ένα πρόγραμμα δράσης για την ενημέρωση των εργαζομένων και την αντίστασή τους στην εφαρμογή του νόμου που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνουμε να αποφασιστεί συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Μας απάντησαν με άρνηση στο συλλαλητήριο, γιατί "πρέπει να προστατέψουμε τη ΔΕΘ" και μια δήλωση του προέδρου του ΕΚΘ, που καταλογίζει στην "Εργατική Ενότητα" "εξωθεσμική λειτουργία" και "διασπαστική τακτική". Δηλαδή, γι' αυτούς, οι αγώνες των συνδικάτων, ο συντονισμός τους, όπως, π.χ., ο συντονισμός δράσης των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας - Θράκης, που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει, ήταν "διασπαστική τακτική"! Η είναι "επαναστατικές κορόνες" η οργάνωση της απεργίας και η ενημέρωση των εργαζομένων για το τότε νομοσχέδιο, το στοιχειώδες καθήκον από το οποίο απείχαν. Πάντως, εμείς δε θα πάψουμε να τους "θυμίζουμε" ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι βήμα δημοσίων σχέσεων και τραπέζι συζητήσεων και αναβαθμισμένων "κοινωνικών διαλόγων"! Εμείς οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου, συντονίζουμε τη δράση των σωματείων, για να καταστήσουμε το νόμο ανενεργό. Πρώτη μας εκδήλωση θα είναι η απάντηση των συνδικάτων στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Λ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ