Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Καταγγέλλουμε την τρομοδιάταξη και τους εμπνευστές της

Η "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία", με ανακοίνωσή της σχετικά με την τρομοδιάταξη και τη συζήτηση που διεξάγεται γι' αυτήν, τονίζει χαρακτηριστικά:

"Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της αυταρχικής πολιτικής της, επανειλημμένα, διά του υπουργού Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλου απείλησε για επαναφορά αντιδραστικών - τυποκτόνων διατάξεων του μεταξικού νόμου περί Τύπου που καταργήθηκαν με τους πολύχρονους αγώνες του δημοσιογραφικού κόσμου και του λαού (π.χ. περιύβριση Αρχής κλπ.).

Τώρα, επιχειρεί να περάσει ένα νέο ιδιώνυμο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ με τη γνωστή τρομοδιάταξη για αυτεπάγγελτη δίωξη δημοσιογράφων και ΜΜΕ με πρόσχημα φαινόμενα εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, τα οποία μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Οι κυβερνητικές προθέσεις αποκαλύφθηκαν από όσα τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί και γραφεί από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, με την απαράδεκτη επιστολή - τελεσίγραφο, που απέστειλε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, δηλώνει ωμά και απροκάλυπτα πως: Ετσι κι αλλιώς η τρομοδιάταξη θα περάσει! Ο κλάδος που, χρόνια τώρα, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, δέχεται απανωτά πλήγματα σ' ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του (Εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά κλπ.), σήμερα αντιμετωπίζει μια νέα απειλή. Την απειλή των αυτεπάγγελτων διώξεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ που, είναι βέβαιο, θα οδηγήσουν σε φίμωση της πολιτικής κριτικής και προληπτική αυτολογοκρισία.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στη νέα πρόκληση και οφείλει να ορθώσει μέτωπο ενάντια στις νέες τυποκτόνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να διεκδικήσει, άμεσα, την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του κλάδου.

Η παράταξη της "Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνεργασίας", καταγγέλλει έντονα τη νέα απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης και δηλώνει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην πρωθυπουργική δεξίωση στις 2 του Σεπτέμβρη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους με την αποχή μας από την πρωθυπουργική εκδήλωση για τους δημοσιογράφους, να στείλουμε ένα πρώτο ελάχιστο μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ας στείλουμε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα τυποκτόνα σχέδια της κυβέρνησης".

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πρόκληση

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "902" το μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ Νίκος Καραντηνός τόνισε πως η προώθηση της τρομοδιάταξης Γιαννόπουλου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο δημοσιογραφικό κόσμο και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη αυτή η πρόκληση. Πέραν των άλλων, η διάταξη αυτή αλλά και η επίθεση Γιαννόπουλου κατά της ΕΣΗΕΑ, θίγει και την ίδια την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων. "Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει δεξίωση στους δημοσιογράφους και, ταυτόχρονα, να προωθεί η κυβέρνηση τέτοιες διατάξεις κατά των δημοσιογράφων και της ελευθεροτυπίας. Την ίδια ώρα, επίσης, υπουργοί του εκτοξεύουν απειλές και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον κλάδο των δημοσιογράφων" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραντηνός. Αυτή η πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα απασχολεί έντονα τους δημοσιογράφους και, αναμένεται να έχει συνέχεια στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις αρχές της βδομάδας, ενώ λόγος γίνεται και να τεθεί και στις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις το πρόβλημα, να υπάρξει διαμαρτυρία στις διεθνείς οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ