Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Χρέος μας, να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας

Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη Σύνοδο της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αρχισε στη Λάρνακα της Κύπρου την περασμένη Τετάρτη και ολοκληρώνεται αύριο η Σύνοδος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας,τόνισε τα παρακάτω:

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω από μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Κύπρο και να σας ευχαριστήσω γιατί επιλέξατε τη μικρή μας πατρίδα για να πραγματοποιήσετε την παρούσα Σύνοδο της Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ερμηνεύουμε αυτή σας την επιλογή ως μία ακόμα έκφραση της αλληλεγγύης των αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης, στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση και σας ευχαριστούμε.

Εχετε έρθει στην Κύπρο σε ώρες δύσκολες, τόσο διεθνώς όσο και για τη μικρή μας πατρίδα.

Διεθνώς, γιατί στην προσπάθεια επιβολής από τις ΗΠΑ της Νέας Τάξης Πραγμάτων, βλέπουμε να καταστρατηγείται συνεχώς κάθε αρχή ισότητας και σεβασμού των κρατών ενώ το διεθνές δίκαιο προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στα ιδιοτελή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν το τίμημα είναι πόλεμοι ή καταστροφές.

Απτό παράδειγμα, η δήθεν απάντηση των ΗΠΑ στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Κένυα και στην Τανζανία, με τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Σουδάν και του Αφγανιστάν. Εμείς καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τις επιθέσεις ενάντια στις αμερικάνικες πρεσβείες με τις δεκάδες των αθώων θυμάτων. Επισημαίνουμε όμως, ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τις αμερικανικές επιδρομές. Ούτε μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι συνειδητά, τουλάχιστον στο Σουδάν, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε βιομηχανική περιοχή και όχι σε "βάσεις τρομοκρατών" και ότι μόνο από τύχη ο αριθμός αθώων θυμάτων στις χώρες αυτές δεν ήταν μεγαλύτερος.

Αυτή η πρωτοφανής επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας, αυτή η πράξη κρατικής τρομοκρατίας που εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής των ΗΠΑ για επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Η ανάγκη καταδίκης των αμερικανικών επιδρομών από τη διεθνή κοινότητα είναι, κατά την άποψή μας, τουλάχιστον το ίδιο έντονη όσο και η καταδίκη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αγαπητοί φίλοι, προβάλλει ακόμα πιο έντονα η ανάγκη μιας ισχυρής και διεκδικητικής Αριστεράς. Μιας σύγχρονης Αριστεράς που θα έχει την ικανότητα να παρεμβαίνει ουσιαστικά στις εξελίξεις και να υποβάλλει τη δική της εναλλακτική επιλογή τόσο στα κοινωνικο - οικονομικά ζητήματα όσο και στα ζητήματα ειρήνης. Το χρέος μας λοιπόν απέναντι στους λαούς, είναι να δυναμώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μεταξύ μας, γνωρίζοντας ότι αυτό που δεν μπορεί να πετύχει ένας μόνος του μπορούν να το πετύχουν πιο εύκολα οι πολλοί, όταν συνεργαστούν.

Αγαπητοί φίλοι,

Εχετε έρθει όμως και σε δύσκολες ώρες για την Κύπρο γιατί σήμερα βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο του κυπριακού προβλήματος μετά το 1974, γιατί έχουμε ήδη διαβεί το κατώφλι της διχοτόμησης, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ως ΑΚΕΛ. Αγκυρα και Ντενκτάς αναβαθμίζουν την αδιαλλαξία και τον κυνισμό τους. Αξιώνουν αναγνώριση του ψευδοκράτους και αλλαγή της βάσης του διαλόγου και απειλούν ότι αν δε γίνουν δεκτοί οι όροι τους δε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή προωθούν την αφομοίωση από την Τουρκία του υπό κατοχήν εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν ήδη υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν την Κύπρο ενώ δεκάδες χιλιάδες έποικοι από την Ανατολία κατακλύζουν την κατεχόμενη Κύπρο, αλλοιώνοντας καθοριστικά τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας.

Το παρατεταμένο αδιέξοδο που οφείλεται στην τουρκική πολιτική, η απουσία διαλόγου επί της ουσίας του Κυπριακού και η συνεχής υποβόσκουσα ένταση σε σχέση με στρατιωτικά θέματα, δημιουργούν και ανανεώνουν συνεχώς μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Θα περίμενε κανείς ότι μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ασκούσαν την επιρροή τους έτσι που να λογικευτεί η τουρκική πλευρά και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λυπούμαστε να παρατηρούμε πως αυτό όχι μόνο δε συμβαίνει αλλά αντίθετα η απροθυμία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να ασκήσουν πίεση πάνω στην τουρκική πλευρά, για να ευθυγραμμιστεί, επιτέλους, με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκτρέφει την τουρκική αδιαλλαξία και υπονομεύει κάθε προοπτική λύσης του Κυπριακού. Τρανή απόδειξη η θρασεία απαίτηση του κ. Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτή η απαίτηση, που είναι εκτός του πλαισίου που καθόρισε ο ΟΗΕ, γίνει αποδεχτή, δε θα χρειαστεί καμιά διαπραγμάτευση γιατί απλούστατα η ντε φάκτο διχοτόμηση θα μετατραπεί σε ντε γιούρε και το λιλιπούτειο νησί μας θα παραμείνει εσαεί διχοτομημένο, δημιουργώντας, μεταξύ των άλλων, ένα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο και για άλλα κράτη.

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά τη διάλυση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου, ορισμένοι πίστευαν ότι ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα μειωνόταν. Εμείς φυσικά είχαμε διαφορετική εκτίμηση. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο ρόλος της Τουρκίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά αντίθετα είναι αυξημένος όσο ποτέ στο παρελθόν.

Η Τουρκία μαζί με το Ισραήλ αποτελούν σήμερα τους χωροφύλακες της περιοχής με τις ευλογίες των ΗΠΑ και δεν είναι τυχαία η αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σίγουρα τα μεγαλόπνοα σχέδια της Τουρκίας για ένα μουσουλμανικό τόξο υπό την αιγίδα της, από την Αδριατική μέχρι τον Καύκασο, αποδείχτηκαν ανέφικτα. Η διείσδυσή της στις νεοσύστατες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες δεν ήταν αυτή που η ίδια οραματιζόταν. Ωστόσο αυτή η διείσδυση υπάρχει και θα ήταν λάθος να υποτιμάται. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να ενθαρρύνουν αυτή τη διείσδυση.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο και σαν κοσμικό κράτος με μουσουλμανικό πολιτισμό είναι, για τις ΗΠΑ, το επιθυμητό μοντέλο για πολλά κράτη της περιοχής.

Αλλά και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλέπουν στην Τουρκία μια μεγάλη αγορά που μπορεί να μην τη θέλουν προς το παρόν πλήρως ενσωματωμένη στην κοινότητα, αλλά σίγουρα θέλουν μια προχωρημένη σχέση με αυτήν.

Είναι ακριβώς ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας που εξηγεί εν πολλοίς γιατί το Κυπριακό μένει άλυτο και το νησί είναι ντε φάκτο διχοτομημένο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμούν λύση του Κυπριακού. Αντίθετα πιστεύουμε ότι θέλουν μια διευθέτηση γιατί είναι προς το συμφέρον τους. Το Κυπριακό συνιστά το σημαντικότερο εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, για να μην αναφερθούμε και στο ότι ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επείγονται όσο ποτέ άλλοτε να εξομαλύνουν τη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσα στα πλαίσια του νέου ρόλου που έχει αναλάβει η Συμμαχία.

Ενώ όμως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν διευθέτηση του Κυπριακού, την ίδια στιγμή δεν είναι διατεθειμένοι να πιέσουν την Αγκυρα, ακριβώς λόγω του ότι τη θεωρούν πολύτιμη σύμμαχο. Και αφού το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα, φυσικό και επόμενο είναι το πρόβλημα να παραμένει άλυτο. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα πολλά περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν ανεφάρμοστα.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κυπριακόείναι διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα ξένων επεμβάσεων, εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού. Μετά την καταστροφή του 1974, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με οδυνηρές επιλογές.

Αποκλείσαμε από την αρχή τον πολεμικό δρόμο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος γιατί κατά γενική ομολογία, αυτό θα σήμαινε την καταστροφή της Κύπρου, το τέλος του κυπριακού κράτους. Ηταν ξεκάθαρη η απόφασή μας ότι ειρηνικός, πολιτικός θα πρέπει να είναι ο αγώνας του κυπριακού λαού. Αποδεχτήκαμε τον συμβιβασμό της διπεριφερειακής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γιατί αυτή είναι στη δική μας αντίληψη η διευθέτηση που μπορεί να αποτελέσει και απάντηση στην εσωτερική πτυχή του κυπριακού προβλήματος, φέρνοντας ξανά μαζί τις δύο κοινότητες. Εμμένουμε όμως, ταυτόχρονα στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Εμμένουμε στην κατοχύρωση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κατοχύρωση της μιας και μόνης κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας, μιας διεθνούς προσωπικότητας. Εμμένουμε στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, περιλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Εμμένουμε σε διεθνείς αξιόπιστες εγγυήσεις που δε θα επιτρέψουν στο μέλλον επανάληψη των τραγωδιών του παρελθόντος. Αυτές είναι ορισμένες πολύ σημαντικές αρχές στις οποίες το ΑΚΕΛ θα επιμένει μέχρι να εξευρεθεί μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεχτή λύση.

Θα έχετε αντιληφθεί ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης. Σας καλούμε, αγαπητοί φίλοι, αυτές τις δύσκολές ώρες να εντείνετε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή σας στον αγώνα του κυπριακού λαού για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου.Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω από μέρους του κόμματός μας αλλά και από μέρους όλου του κυπριακού λαού για όσα πράττετε υπέρ της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και στις χώρες σας. Για τη συνεπή και συνεχή υποστήριξή σας στον αγώνα μας για απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας, υπέρ της υπεράσπισης και της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ