Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Ενώπιον της "αμερικανικής" Δικαιοσύνης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. -

"Το δρόμο της δικαιοσύνης", της αμερικανικής βέβαια, έχει πάρει η υπόθεση των υπόπτων για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κένυα και στην Τανζανία.

Ηδη απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στον Μοχάμεντ Σαντίκ Οντέχ που μεταφέρθηκε προχτές στη Νέα Υόρκη αφού για περίπου δύο βδομάδες κρατιόταν στο Ναϊρόμπι. Συνελήφθη αρχικά στις 7 Αυγούστου - όταν σημειώθηκαν οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι και το Νταρ ες Σαλάμ - σε αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση από το Ναϊρόμπι στο Καράτσι του Πακιστάν. Αντίστοιχα προχτές απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνους 12 Αμερικανών υπηκόων, μεταξύ των 257 που έχασαν τη ζωή τους, σε βάρος του Μοχάμεντ Ρασίντ Νταούντ αλ - Οουχαλί,που δήλωσε ότι κατάγεται από την Υεμένη και φέρεται να έχει ομολογήσει ότι εκτόξευσε μια χειροβομβίδα εναντίον των φρουρών στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, δευτερόλεπτα πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Κατηγορείται επίσης ότι εκπαιδεύτηκε στα εκρηκτικά σε αφγανικά στρατόπεδα που ελέγχει ο εξόριστος Σαουδάραβας εκατομμυριούχος Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Πάντως η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, έγινε χτες το "θέατρο" των διαμαρτυριών εκατοντάδων πολιτών που πραγματοποίησαν διαδήλωση καταδίκης κατά των αμερικανικών επιθέσεων. Δεν ήταν όμως το μοναδικό συμβάν από τον αραβικό κόσμο που είχε αντιδράσει από την αρχή σε αυτή την αιφνιδιαστική και βίαιη ενέργεια των Αμερικανών. Εννέα γειτονικές χώρες του Σουδάν - Αίγυπτος, Λιβύη, Τσαντ, Κεντρική Αφρική, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία και Ερυθραία - εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση του Χαρτούμ για την αμερικανική επίθεση, είτε ευθέως, είτε εμμέσως, διά των περιφερειακών ή διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν. Είναι μια πρώτη εξέλιξη για το Σουδάν, που είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και έχει συγκρουόμενες σχέσεις με τους περισσότερους γείτονές του, κυρίως λόγω των εσωτερικών εντάσεων που το διαβρώνουν.

Νέες αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων και οργανώσεων της χώρας μας κατά των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά του Σουδάν και του Αφγανιστάν στις 20 Αυγούστου.

"Την καταδίκη αυτών των δολοφονικών πράξεων και την αποτροπή κάθε καινούριας τέτοιας ενέργειας και με το οποιοδήποτε πρόσχημα" εκφράζει η χτεσινή ανακοίνωση της Παμπειραϊκής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,ενώ η Επιτροπή Ειρήνης της Κυψέλης "διαμαρτύρεται για τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης" και καλεί σε επαγρύπνηση το λαό να "μην αποδεχτεί νομοτελειακά τους δρομολογούμενους σχεδιασμούς" και την "υποτιθέμενη επιβολή ειρήνης με στρατιωτικά μέσα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ