Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Πανικός, αλλά και τάσεις ανάκαμψης...

Η Ασία έδειχνε χτες σε κατάσταση "πανικού", με την ειδησεογραφία να υπογραμμίζει όλο και χειρότερες εξελίξεις για τις οικονομίες της περιοχής. Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές χρηματαγορές προέβαιναν σε "διορθωτικές" κινήσεις. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης - βαρόμετρο Dow Jones "άρχισε καλά" αλλά εν συνεχεία πήρε την κατιούσα.

Το "παγκόσμιο ξεπούλημα", που πυροδότησε η κρίση στη Ρωσία, όπως μετέδιδε το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συνεχιζόταν χτες στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο έκανε άλλη μια βουτιά χτες, χάνοντας 3,46% και φτάνοντας στο χαμηλότερό του επίπεδο εδώ και 12 χρόνια (Μάρτιος 1986), κλείνοντας στις 13.915,93 μονάδες (δηλαδή πολύ κάτω από το "ψυχολογικό όριο" των 15.000).

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Κιίτσι Μιζιγιάουα, επαναλάμβανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο την "παράκλησή του" στους επενδυτές να παραμείνουν ψύχραιμοι, ο συνάδελφός του υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού, Ταϊτσι Σακεϊγια, πραγματοποιούσε την εκτίμηση ότι στα τρίμηνα Απριλίου - Ιουνίου και Ιουλίου - Σεπτεμβρίου η ιαπωνική οικονομία θα παρουσιάσει "αρνητικό" ΑΕΠ. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σχολίαζε το Reuters, θα είναι η πρώτη φορά από το 1955 - όταν η κυβέρνηση άρχισε να συλλέγει σχετικά στοιχεία - που για τρία συνεχή τρίμηνα η Ιαπωνία βρίσκεται σε ύφεση.

"Η κατάσταση είναι απίθανο να τεθεί υπό έλεγχο σύντομα", έλεγε ο Σακεϊγια. Οι Ασιατικές και η Ρωσική οικονομία βρίσκονται σε κακή κατάσταση και αναμένεται περαιτέρω πτώση τους", πρόσθεσε. Την ίδια ώρα η εφημερίδα Asahi Shimbun δημοσίευε στοιχεία για πτώση της ανεργίας στο 4,1%, μέγεθος πάντως που παρέμενε, κατά τη διατύπωση της Asahi, "ανησυχητικό".

Στο Χονγκ Κονγκ, ο όγκος των συναλλαγών ήταν ο υψηλότερος που καταγράφηκε ποτέ (5,9 δισ. δολάρια), αλλά κυρίαρχη "τάση" ήταν αυτή των πωλήσεων. Στο κλείσιμο, ο δείκτης Hang Seng έχασε 1,2%. "Είναι μάχη", σχολίαζε ένας Δυτικός αναλυτής της Vickers Ballas Holdings, προσθέτοντας πως "κανείς δεν αγοράζει, εκτός της κυβέρνησης". Χειρότερες ήταν οι ειδήσεις για την "κρίση" στην οικονομία συνολικά: "βρισκόμαστε στη χειρότερη ύφεση εδώ και 13 χρόνια", έλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με πτώση του ΑΕΠ έως και 5% τα δύο τελευταία τρίμηνα - τη στιγμή που είχε προβλεφτεί αύξησή του έως και 3,5%.

Ανάλογα "μαντάτα" έρχονταν από την Ταϊλάνδη (7% πτώση ΑΕΠ εφέτος, το χρηματιστήριο σε νέα πτώση), τη Νότιο Κορέα (6,6% πτώση ΑΕΠ) και άλλες χώρες.

Στη Νέα Υόρκη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έδωσε στην έναρξη των συναλλαγών την εντύπωση ότι θα έκανε "εντυπωσιακή ανάκαμψη" μετά την πτώση 4,2% της Πέμπτης, εντύπωση που δε δικαιώθηκε όμως στη συνέχεια. Ως το απόγευμα χτες, έχανε περίπου ένα 0,8%, ενώ οι συναλλαγές συνεχίζονταν.

Στην Ευρώπη, τα σημαντικότερα Χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειές τους σημαντικά, με "διορθωτικές" κινήσεις, αν και οι επενδυτές "παρέμεναν νευρικοί", σύμφωνα με το Associated Press, για τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ο δείκτης Financial Times - Stock Exchange 100 του Λονδίνου έχασε "μόλις" 0,36%, αν και έχανε πάνω από 4,8% αρχικά, μετά από κινητικότητα στις μετοχές των blue chips, ενώ παρόμοια εξέλιξη σημειώθηκε με τον DAX της Φρανκφούρτης, που έχανε 5% αλλά έκλεισε με πτώση 0,4%. Αναλυτές έβλεπαν και "θετικές" συνέπειες από την παγκόσμια κρίση: στέλεχος της ABN AMRO μίλησε για"χαμηλότερα επιτόκια" και "ευκαιρίες"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ