Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Κλιμάκωση των μαχών
  • Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Κινσάσα
  • Εκατοντάδες οι νεκροί και οι τραυματίες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές
  • Χιλιάδες οι αιχμάλωτοι, υποστηρίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Εκρήξεις και αδιάκοποι πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια όλης της χτεσινής νύχτας στα ανατολικά προάστια της Κινσάσα, όπου οι μάχες ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς χτες το απόγευμα, στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, κατέπεσε, μετά από βροχή αντιαεροπορικών πυρών, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Οι πληροφορίες σχετικά με το συμβάν είναι αντιφατικές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν επρόκειτο για κυβερνητικό ελικόπτερο ή εάν είχε καταληφθεί από αντάρτες. Καμία επίσημη σχετική ενημέρωση δεν έγινε, μέχρι χτες το βράδυ. Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το ελικόπτερο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μεγάλος αριθμός αμάχων.

Για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες μιλούν και νοσοκομειακές πηγές της πρωτεύουσας. Επίσης, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους των ανατολικών προαστίων της Κινσάσα, τα οποία εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες οι κάτοικοί τους, που σπεύδουν πανικόβλητοι προς το κέντρο της πόλης. Ελέγξιμες είναι, δε, και οι πληροφορίες που μιλούν για λιντσάρισμα ανταρτών από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή.

Με μήνυμά του προς τον κογκολέζικο στρατό, ο Ζοζέφ Καμπίλα, γιος του Λοράν Καμπίλα και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κάλεσε τους κογκολέζους στρατιώτες που στασίασαν και συμπαρατάχτηκαν με τους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και απηύθυνε έκκληση προς τα κυβερνητικά στρατεύματα να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους Κογκολέζους που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τους αντάρτες. Ο υιός Καμπίλα δεν αναφέρθηκε διόλου στα μέλη της φυλής των Τούτσι της Ρουάντα, που αποτελούν το σκελετό των ανταρτών, ενώ υποστήριξε ότι οι αιχμάλωτοι αντάρτες ανέρχονται σε 1.000 άτομα.

Για πολύ περισσότερους αιχμαλώτους κάνει λόγο το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από τους μισούς αντάρτες, περίπου 4.000, είτε έχουν αιχμαλωτιστεί, είτε έχουν σκοτωθεί. Στις εξελίξεις στη ΛΔ του Κογκό αναφέρθηκε και ο προεδρικός σύμβουλος Αμυνας της Ουγκάντα, στρατηγός Σαλίμ Σάλεχ, ο οποίος με δηλώσεις στην κυβερνητική εφημερίδα "Νιου Βίζιον", ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τα συμμαχικά στρατεύματα της ΛΔ του Κογκό, της Ζιμπάμπουε και της Αγκόλα. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν αν ο Πρόεδρος Καμπίλα δεν αποδεχτεί τις ειρηνευτικές προτάσεις του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, ο οποίος, όμως, δεν έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, σε καμία συγκεκριμένη πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ