Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σφίγγουν τη θηλιά στη ΛΑΡΚΟ

Με απόφαση της διοίκησής της αναστέλλονται από 1 Σεπτέμβρη οι εξορύξεις, η προμήθεια υλικών και σημαντικό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Ενα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο φέρνει τη ΛΑΡΚΟ η απόφαση, της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησής της, για την ουσιαστική αναστολή της παραγωγικής της δραστηριότητας, σύμφωνα με προχτεσινή εγκύκλιο, η οποία μεταξύ άλλων ορίζει ότι από 1η Σεπτέμβρη σταματούν οι εξορύξεις και περιορίζεται δραστικά η παραγωγική διαδικασία.Η απόφαση εκτιμάται ότι κινείται στα πλαίσια της επιτάχυνσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης,ενώ κάνει ορατό τον κίνδυνο ακόμα και του οριστικού κλεισίματός της. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας πραγματοποιούν έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη, 1 Σεπτέμβρη,για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, μια και οι δυσμενείς επιπτώσεις για αυτούς θεωρούνται δεδομένες.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο της διοίκησης της επιχείρησης αναφέρεται ότι από 1/9: Αναστέλλονται όλες οι εξορύξεις από τα μεταλλεία της επιχείρησης και θα καταναλώνεται μόνο το στοκ. Αναστέλλονται οι προμήθειες κάθε είδους υλικών και ανταλλακτικών. Αναστέλλεται η μεταφορά μεταλλεύματος από την Καστοριά, καθώς και η απασχόληση πάσης φύσεως εργολάβων. Επίσης, θα δοθούν όλα τα υπόλοιπα των κανονικών αδειών του προσωπικού μέσα στον Σεπτέμβρη και μηδενίζονται οι κάθε είδους υπερωρίες, υπερεργασίες.Τέλος, δίνεται η εντολή σε όλα τα εργοτάξια μέχρι τις 31/8 να στείλουν νέο ταμειακό πρόγραμμα.

Συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, εκτιμούν ότι η απόφαση της διοίκησης έχει τριπλό στόχο: Πρώτο, την εντατικοποίηση των ενεργειών για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ή και ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις.Δεύτερο, την προετοιμασία του εδάφους για διαθεσιμότητες εργαζομένων και γ) την έκδοση μιας θετικής για τη ΛΑΡΚΟ απόφασης της διαιτησίας, όπου βρίσκεται η συλλογική σύμβαση εργασίας.Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση έχει προτείνει η νέα σύμβαση εργασίας να είναι διετής, να προβλέπει εργασιακή ειρήνη, σημαντική μείωση του πριμ παραγωγής κ. α., με πρόσχημα την πτώση της τιμής του νικελίου. Οι ίδιοι συνδικαλιστές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο των διαθεσιμοτήτων, κάτι που παραπέμπουν όμως μετά τις εκλογές, για ευνόητους λόγους. Ηδη, έχουν γίνει 50 "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, και στόχος είναι να φτάσουν τις200.

Την ίδια στιγμή που τα διάφορα - αρνητικά για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους - σενάρια παίρνουν το δρόμο της εφαρμογής, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που ελέγχουν τα σωματεία της επιχείρησης αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη στάση, αρκούνται σε γενικόλογα και διαπιστώσεις για τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που καταπατούν ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις των ΔΣ ή και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για κινητοποιήσεις.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ