Σάββατο 29 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
"Γροθιά" στην ασυδοσία

Συμμετέχοντας καθολικά στην απεργία οι ναυτεργάτες, εξανάγκασαν το ΥΕΝ να παρέμβει για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και είναι έτοιμοι να επανέλθουν αγωνιστικά

Ισχυρό πλήγμα στην εφοπλιστική ασυδοσία κατάφεραν χτες, με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία τους, οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας,αναγκάζοντας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να δεσμευτεί εγγράφως ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα παρέμβει στους πλοιοκτήτες, για να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το 8ωρο.

Μετά από αυτό, οι ναυτεργάτες ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι, εάν εντός τεσσάρων ημερών δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω, θα ξαναβγούν στη στεριά. Το υπουργείο δεσμεύτηκε επίσης για την εφαρμογή της σύμβασης της ακτοπλοϊας στο πλοίο "Θεολόγος",το οποίο εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ωστόσο οι ναυτεργάτες πληρώνονται με βάση τη σύμβαση των πορθμείων.

Με τον αποφασιστικό τους αγώνα, οι ναυτεργάτες έστειλαν μήνυμα προς κυβέρνηση και εφοπλιστές, ότι δεν παραχωρούν κανένα κεκτημένο δικαίωμά τους. Ταυτόχρονα, ήρθαν σε σύγκρουση και με την πολιτική κατάργησης του 8ωρου που επιδιώκει η κυβέρνηση, με το αντεργατικό έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις.

Με την έναρξη της απεργίας, χτες τα χαράματα, "δεν κουνήθηκε φύλλο", καθώς τα κλιμάκια των ναυτεργατών μαζί με τα πληρώματα "όργωναν" τα δυο λιμάνια περιφρουρώντας την απεργία, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσουν κάθε απεργοσπαστικό μηχανισμό, που προσπάθησαν να στήσουν οι πλοιοκτήτες.

Γύρω στις 9.30 το πρωί, με εντολή του ΥΕΝ στάλθηκαν στο πλοίο "Παντοκράτωρ" ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και λιμενικοί, με σκοπό να σπάσουν την απεργία τρομοκρατώντας το πλήρωμα. Ομως, οι ειδικές αυτές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, μπροστά στην έντονη αντίδραση των ναυτεργατών!Ωστόσο, δεν έλειψε και η - άδοξη - προσπάθεια από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες της Κέρκυρας, της αντιπολίτευσης, καθώς και του Λιμεναρχείου, να στραφεί ο κόσμος του νησιού αλλά και το επιβατικό κοινό ενάντια στους απεργούς!

Στο πλευρό των ναυτεργατών στάθηκε και αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ". Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας,δήλωσε στο "Ρ": "Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεπερνάει τα όρια των ναυτεργατών που υπηρετούν στα πλοία Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας, καθώς λίγες μέρες μετά την ψήφιση του "τερατουργήματος", που οδηγεί τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, αποδεικνύεται ότι το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα. Δείχνει το δρόμο, που αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο για τους εργαζόμενους, του συντονισμού και της κοινής δράσης για την ανάπτυξη των αγώνων. Η απαίτηση των ναυτεργατών είναι, το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να συντονίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε πανελλαδική κλίμακα, για την επίλυση των προβλημάτων τους".

Τον αγώνα των ναυτεργατών και την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, χαιρετίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",οι οποίες καταγγέλλουν τον υπουργό ΕΝ, που για άλλη μια φορά "χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του ΛΣ για να ασκήσει βία και ψυχολογική τρομοκρατία στους απεργούς ναυτεργάτες, για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών". Οι δυο Ενώσεις καλούν τους ναυτεργάτες να συντονίσουν τις δυνάμεις τους στο δρόμο του αγώνα.

Τον αγώνα των ναυτεργατών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ"."Το παράδειγμα - σημειώνεται στην ανακοίνωση - των συναδέλφων μας στην Κέρκυρα, να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, θα ακολουθήσουμε και οι ναυτεργάτες της Θάσου, προκειμένου να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και του ΥΕΝ και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Καλούμε όλους τους ναυτεργάτες της χώρας να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας για να συντονίσουμε τη δράση μας και για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν όλους τους ναυτεργάτες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται(2001-02-16 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στην απεργία(2001-02-15 00:00:00.0)
Να ανακληθούν οι απολύσεις(2001-01-31 00:00:00.0)
Τραυματίστηκε και εγκαταλείφτηκε!(1999-12-30 00:00:00.0)
"Σαλπάρουν" για απεργία(1998-08-27 00:00:00.0)
Ξανά σε ρόλο απεργοσπάστη η ΠΝΟ(1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ