Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες συγκρούσεις, ενεργότερη γερμανική εμπλοκή

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δεκαπέντε αυτονομιστές του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) σκοτώθηκαν χτες από τις σερβικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Πριζρέν, σύμφωνα με το σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης στην Πρίστινα, πρωτεύουσα της σερβικής επαρχίας στη Νότια Γιουγκοσλαβία.

Κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε τέσσερα χωριά και ένα προάστιο της πόλης Πριζρέν, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Από την έναρξη των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο (Φλεβάρης) έχουν σκοτωθεί περίπου 650 Αλβανοί, κατά αλβανικές πηγές. Στην πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων οι νεκροί είναι 66 αστυνομικοί και 22 στρατιώτες.

Σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας, στη Βόννη ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, δήλωσε ότι τις προσεχείς βδομάδες το ΝΑΤΟ "πρέπει να αποφασίσει" για τη "θεμελίωση" ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κλάους Κίνκελ, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται ότι υπέστειλε τη σημαία του διαφωνούντος με τον Ρίε: οι δύο συμφώνησαν στο ότι είναι "σκοπιμότερο" να παραμείνει ασαφής η νομική βάση μιας στρατιωτικής επέμβασης, ώστε ο Μιλόσεβιτς να μην επαναπαύεται στο ρωσικό "βέτο" στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Ο Κίνκελ, ο οποίος εκπροσωπούσε τη θέση ότι "άνευ εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης της Συμμαχίας", είπε χτες ότι "η όλη συζήτηση για το θέμα της εντολής του ΟΗΕ έβλαψε την αξιοπιστία ενδεχόμενης δραστηριοποίησης της Συμμαχίας...".

"Η Δύση θα συνεχίσει τις προσπάθειες να μεταστρέψει τη φιλοσερβική στάση της ρωσικής ηγεσίας, αλλά η επιβολή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τη στάση της Μόσχας...", πρόσθεσε.

Στο Βελιγράδι, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που συνομίλησε με τον Αμερικανό μεσολαβητή, Κρίστοφερ Χιλ, έδωσε διαβεβαιώσεις για την πρόθεσή του να "εξαλείψει την τρομοκρατία" των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το BBC, ο Μιλόσεβιτς έριξε ξανά στο τραπέζι το χαρτί της "αυτονομίας" για το Κόσσοβο. Οι Γερμανοί πάντως εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί: πρόκειται για "έναν ακόμη τακτικό ελιγμό προκειμένου να κερδίσει χρόνο", είπαν Ρίε και Κίνκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ