Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε μία έκθεση δύο μεγάλοι

Εργα δύο σημαντικών μας δημιουργών, του ζωγράφου Θεόδωρου Στάμου και του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, παρουσιάζονται από τις 11 Σεπτεμβρίου και για δύο μήνες στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη και αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους πυρήνες της συλλογής, η οποία συγκροτείται από μεγάλο αριθμό έργων ζωγραφικής σύγχρονων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και από αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση ενός ζωγράφου και ενός γλύπτη σε δύο ιστορικούς χώρους της πόλης του Ηρακλείου, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και τη Λότζια, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει δύο "χειρώνακτες" του χρώματος και του όγκου, από τους οποίους ο πρώτος, Ελληνας της διασποράς, διέπρεψε στην Αμερική και ο δεύτερος προήγαγε την τέχνη της γλυπτικής στη χώρα μας. Μέσα από το διάλογο που επιτρέπει η συμπαρουσίαση δύο διαφορετικών εκφραστών του μεταπολεμικού μοντερνισμού, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να επαληθεύσουν τη βαθιά εκτίμηση που έτρεφε ο ένας για τον άλλο, μετά τη γνωριμία τους στο τέλος της ζωής τους.

Συγκεκριμένα, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα παρουσιαστούν 43 ζωγραφικά έργα του Θ. Στάμου, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Οι επιλογές, που έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα (από το 1945 έως το 1993), παρουσιάζοντας αντιπροσωπευτικά δείγματα της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη, από τα πρώτα βιομορφικά και αφηρημένα έργα των δεκαετιών '40 και '50 έως τα ατέρμονα χρωματικά πεδία της τελευταίας 20ετίας.

Στη Λότζια θα παρουσιαστούν 17 γλυπτά και γλυπτικές συνθέσεις σε ορείχαλκο του Χρ. Καπράλου, που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 1950 και 1989 και τα περισσότερα χυτεύτηκαν λίγα χρόνια πριν το θάνατο του καλλιτέχνη. Μέσα από το ανθρωποκεντρικό αυτό σύνολο, αναδεικνύεται, κατά κύριο λόγο, η σταδιακή μετατόπιση του έργου του καλλιτέχνη από τον μνημειακό ρεαλισμό στα 1950 στην αφηρημένη - και δραματική - γλυπτική των επομένων δεκαετιών. Την επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει η Αννα Καφέτση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ