Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο εργάτης, το μυρμήγκι και ο στρατιώτης

Ονειρο ήταν και πάει το καλοκαίρι. Πέρασε. Αλλο τώρα, αν η ζέστη συνεχίζεται. Ο ουρανός συννεφιάζει πότε πότε και μικρές σταγόνες βροχής καθαρίζουν τη σκόνη, ξεπλένουν τους δρόμους και απαλύνουν τη μελαγχολία που μας κυριεύει πάντα τέτοια εποχή. Ωρα για δράση είναι και όχι για απόδραση. Ομως, μια ταινία θα μας ξεκουράσει. Μια ματιά στο πρόγραμμα, λοιπόν: Εχουμε τρεις καλές ταινίες να δούμε:

Από τη ΝΕΤ στις 21.45 "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο" του Ελιο Πέτρι. Πρόκειται για μια σημαντική ταινία, μια ταινία που έγραψε ιστορία και λάμπρυνε τις "σελίδες" της 7ης Τέχνης. Ο Μάσα είναι υπόδειγμα εργάτη, γεγονός που κάνει τους συναδέλφους του να τον βλέπουν με δυσπιστία. Κάποια μέρα, ο Μάσα θα πάθει ένα ατύχημα την ώρα της δουλιάς. Οι συνάδελφοι τού συμπαραστέκονται τόσο που η διεύθυνση τρομοκρατείται, με αποτέλεσμα να τον απολύσει. Η απεργία αρχίζει και οι εργάτες απαιτούν ανανέωση του συμβολαίου εργασίας και επαναπρόσληψη του Μάσα. Η εργοδοσία συσκέπτεται και αποφασίζει να κάνει στον Μάσα μιαν ανέντιμη πρόταση. Να γίνει απεργοσπάστης. Και εκείνος, δυστυχώς, δέχεται. Οταν το επόμενο πρωινό θα ξεκινήσει για τη δουλιά του και δει όλους αυτούς που έδωσαν μάχη γι' αυτόν να είναι συγκεντρωμένοι έξω από το εργοστάσιο και να τον κοιτούν με περιφρόνηση, διστάζει, χάνει το κουράγιο του. Επιτέλους συνειδητοποιεί την προδοσία του, καταλαβαίνει ότι ανήκει εκεί στην εργατική τάξη και συντάσσεται μαζί της. Ο αγώνας των εργατών συνεχίζεται. Με τον αλησμόνητο Τζιαν Μαρία Βολοντέ.

Από την ΕΤ-3 στις 23.00 "Εκεί που ονειρεύονται τα μυρμήγκια" του Βέρνερ Χέρτζογκ. Το αφιέρωμα στον Γερμανό σκηνοθέτη συνεχίζεται με μια ταινία που αιωρείται μεταξύ μύθου και ονείρου, δημιουργώντας μια νέα, μια προσωπική πραγματικότητα στα μέτρα του δημιουργού της. Είναι η σύγκρουση του κόσμου των ονείρων και της παράδοσης με την πραγματικότητα του τεχνολογικού πολιτισμού, του πολιτισμού που δεν ξέρει να ονειρεύεται... Δυο ξεχασμένες φυλές ιθαγενών της Αυστραλίας ζουν πάνω από σαράντα χιλιάδες χρόνια στον ίδιο χώρο με τις ίδιες συνήθειες, μύθους και νόμους. Ομως ξαφνικά, μια πολυεθνική εταιρία αποφασίζει να αρπάξει την περιοχή, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα ουρανίου αδιαφορώντας για τους ντόπιους. Ολα ανατρέπονται με μιας, σαράντα χιλιάδες χρόνια σβήνουν με την επέλαση των "πολιτισμένων". Οι ιθαγενείς δίνουν το δικό τους αγώνα για να διατηρήσουν τα θρησκευτικά τους "πιστεύω" και να επιβιώσουν. Μάχονται όπως εκείνοι ξέρουν και αντιστέκονται όσο μπορούν. Με τους Μπρους Σπένσε και Ρόι Μαρίκα.

Από την ΕΤ-1 στις 02.00 "Ο Αμερικάνος στρατιώτης" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα με την υπογραφή του "τρομερού παιδιού" του γερμανικού κινηματογράφου που αφηγείται την εξής ιστορία: Τρεις αστυνομικοί έχουν προσλάβει έναν βετεράνο του Βιετνάμ, για να εκτελεί "εν ψυχρώ" άτομα που ανήκουν στον υπόκοσμο. Ο πρώην στρατιώτης είναι ένα τύπος ντυμένος άψογα, είναι ψυχρός και χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς συναισθήματα. Με ατσαλάκωτο παντελόνι, ατσαλάκωτο πρόσωπο και ατσαλάκωτη συνείδηση σκοτώνει πρώτα έναν Τσιγγάνο, έτσι όπως κάποιος άλλος θα σκότωνε μια μύγα, και στη συνέχεια μια πωλήτρια περιοδικών πορνό και τον εραστή της. Ο Φάσμπιντερ παίζει με τους αμερικανικούς μύθους των φιλμ νουάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ