Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Καλή αρχή! Θα υπάρξει συνέχεια;

Αργησε πολύ, αλλά η αρχή είναι ενθαρρυντική και ποιοτική και τέτοια πρέπει να είναι και η συνέχεια. Ο λόγος για τη μακρόχρονη "απουσία" του πολιτισμού μας από την Κούβα και την αρχή της "παρουσίας", της επικοινωνίας του με τον ηρωικό, μαχόμενο και σήμερα κουβανικό λαό, με μια Εβδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού στην Αβάνα (1 - 8 Οκτωβρίου). Την Εβδομάδα, που οργανώθηκε με τη φροντίδα του πρέσβη μας στην Αβάνα κ. Δουδούμη και κονδύλια του ΥΠΕΞ, προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν και αρκετοί δημοσιογράφοι.

Η πλούσια πολιτιστικά Εβδομάδα αφορά σε όλους, σχεδόν, τους τομείς του πολιτισμού μας: Βιβλίο. Καλό, προοδευτικού περιεχομένου, κινηματογράφο. Καλό έντεχνο ελληνικό τραγούδι, καλό θέατρο.Τον αρχαίο πολιτισμό μας (φωτογραφικά), παραδοσιακό χορό και τραγούδι.Τους Ολυμπιακούς Αγώνες,διαλέξεις και εβδομάδα ελληνικής κουζίνας (αυτή στο ξενοδοχείο "Μέλια Κούμπα").

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Την 1/10: Στο Ινστιτούτο Κουβανικού Βιβλίου παρουσίαση της έκδοσης (με κονδύλια της ελληνικής πρεσβείας στην Κούβα) μιας Ελληνικής Ποιητικής Ανθολογίας.Η έκδοση, τριακοσίων περίπου σελίδων, που ανθολογεί όλες τις γενιές της νεότερης ποίησής μας, θα κυκλοφορήσει κατ' αρχήν σε 1.000 αντίτυπα. Στο Ινστιτούτο Κουβανικού Βιβλίου θα παρουσιαστεί και Εκθεση Ελληνικού Βιβλίου,που θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (9πμ - 5μμ) από 1 - 10/10.

Ολες οι κινηματογραφικές προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο "La Rampa". Την 1/10 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Ολυμπιακοί Αγώνες - Αθήνα 2004" (το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί σχεδόν όλες τις μέρες της διοργάνωσης). Οι κινηματογραφικές προβολές αρχίζουν με την ταινία της Τ. Μαρκετάκη "Η τιμή της αγάπης".

  • Η 2/10 περιλαμβάνει: Εγκαίνια της Εκθεσης φωτογραφίας με θέμα "Αγιον Ορος - Αιγαίο" (2 - 10/10) στο Μουσείο της Επανάστασης.Προβολή της "Στέλλας" του Μ. Κακογιάννη.

Στο Εθνικό Θέατρο Αβάνας θα φιλοξενηθεί η έξοχη παράσταση του θιάσου "Πολιτεία" με τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη,με τη Λ. Κονιόρδου στον επώνυμο ρόλο.

  • Το Σάββατο (3/10) περιλαμβάνει προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη "Πέτρινα χρόνια".

"Καρδιά",κορυφαία εκδήλωση της εβδομάδας, αποτελεί η μεγάλη συναυλία που θα δώσει ο Γιώργος Νταλάρας (αφιλοκερδώς ο ίδιος, όπως μάθαμε), συνοδευόμενος από πολυμελή ορχήστρα, στο θέατρο "Καρλ Μαρξ" (6.000 θέσεων).

  • Στις 4/10 θα προβληθεί η ταινία του Κ. Βρεττάκου "Τα παιδιά της χελιδόνας" και στο Εθνικό Θέατρο Αβάνας θα χορέψει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς το συγκρότημα "Αρκαδιανή".
  • Στις 5/10 στο Καπιτώλιο θα δώσει διάλεξη η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά Θεοδ. Παναγοπούλου,με θέμα "Τουρισμός και Περιβάλλον". Από τον κινηματογράφο μας σειρά έχει η ταινία του Σ. Γκορίτσα "Λευτέρης".
  • Στις 6/10: Διάλεξη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιά Τσελ. Χαρλαύτη με θέμα "Ο ρόλος των Ελλήνων στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές κατά τον 20ό αιώνα". Προβολή της ταινίας του Αν. Κόκκινου "Τέλος εποχής".
  • Στις 7/10 θα προβληθεί η ταινία του Γ. Πανουσόπουλου "Ελεύθερη κατάδυση".

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 7/10, στο Θέατρο του Διεθνούς Κέντρου Τύπου,με το Χορωδιακό Συγκρότημα Ελληνισμού Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ