Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιπολιτιστικός "σοσιαλισμός"

Κλείνει η "Βασιλική Οπερα του Λονδίνου" (!) Η είδηση - καταπέλτης για τους φιλόμουσους της Βρετανίας, και όχι μόνο, αφορά στον κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας και μια από τις πιο φημισμένες λυρικές σκηνές του κόσμου. Ενα σχέδιο "διάσωσης" της υπερχρεωμένης όπερας του "Κόβεντ Γκάρντεν" (ξεπερνούν τα 6,5 δισ. δραχμές) την υποχρεώνει σε σιωπή ενός χρόνου, ενώ αβέβαιο κρίνεται το μέλλον της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης του οργανισμού, η όπερα αναστέλλει τη λειτουργία της για το 1999, προκειμένου να διευθετηθούν τα οικονομικά του οργανισμού, ενώ κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων των εργαζομένων. Οι επικείμενες εργασιακές αναδιαρθρώσεις μεταφράζονται σε μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ η επαναλειτουργία της όπερας (όταν και εφόσον) θα γίνει με μειωμένο το ρεπερτόριό της κατά το ένα τρίτο.

Στην κακοδιαχείριση των Τόρις και στο ελιτίστικο πρόσωπο του θεάτρου αποδίδονται τα αίτια που οδήγησαν σε δεινή κατάσταση το "Κόβεντ Γκάρντεν". Η καταδίκη του, όμως, σε σιωπή και αβεβαιότητα από τη"σοσιαλιστική" υποτιθέμενη, "εργατική" λεγόμενη, κυβέρνηση του Τ. Μπλερ, μαρτυρά την "πολιτιστική ευαισθησία" και το "σοσιαλισμό" της γενικότερης πολιτικής της. Μια πολιτική, που στη θέση των σνομπ, ελιτίστικης αντίληψης, Τόρις, αντιπαραθέτει τη διαχείριση του πολιτισμού με την ιδιωτικοοικονομική λογική, παραδίνοντας στους νόμους της αγοράς ακόμη και το καμάρι της βρετανικής πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ