Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μήνας φωτογραφίας

Σε φωτογραφική πρωτεύουσα θα μεταμορφωθεί για ένα μήνα η Αθήνα. Πρόκειται για τον 5ο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας.Από τις 17 Σεπτέμβρη έως τις 18 Οκτώβρη, ένας σημαντικός αριθμός αιθουσών τέχνης της πόλης θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες από τον ελληνικό και διεθνή φωτογραφικό χώρο. Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι: "Η φωτογραφία ως τέχνη - η τέχνη ως φωτογραφία".Το πρόγραμμα θα συντεθεί από ένα σύνολο 23 εκθέσεων, εκ των οποίων η μία θα είναι ομαδική, η έκθεση των "Νέων Ελλήνων Φωτογράφων '98". Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σειρά από εκδηλώσεις, όπως "Η φωτογραφία στα ξενοδοχεία της Αθήνας", "Η φωτογραφία στις βιτρίνες της Αθήνας" κ.ά. Ακόμη, στη Στοά Βιβλίου θα γίνει έκθεση παλαιών φωτογραφικών εκδόσεων.

  • Το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας φιλοξενεί, από τις 25 Σεπτέμβρη στις αίθουσές του, δύο σημαντικές εκθέσεις που περιλαμβάνονταν στο φετινό καλοκαιρινό φεστιβάλ του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου.Πρόκειται για την έκθεση "Σώματος Εικόνες" του Μουσείου Niepce και την έκθεση "Το Σώμα στον Καθρέπτη",παραγωγή του Μουσείου της Λοζάνης. Οι εκθέσεις αφιερώνονται τιμητικά στη μνήμη της Νέλλης, που πριν λίγες βδομάδες έφυγε από κοντά μας. Επιμελητής και των δύο παρουσιάσεων ο Γιάννης Δήμου,καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοέμβρη, θα παρουσιαστούν μια σειρά φωτογραφίες της Νέλλης,τις οποίες παραχώρησε το Μουσείο Μπενάκη.
  • Το φωτογραφικό λεύκωμα "Εδώ το φως έχει άλλο μέτρο",της Μυκονιάτισσας φωτογράφου Πανωραίας Γαλατά,κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες ο Δήμος Μυκόνου. Στο λεύκωμα παρουσιάζονται 60 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το 1980 έως το 1997. Οπως σημειώνει η Π. Γαλατά: "Τόπος μου η Μύκονος. Επιρροή μου, η άλλη όψη του νησιού, αυτή της καθημερινότητας και των απλών ανθρώπινων στιγμών. Οι φωτογραφίες μου μιλούν για το πέρασμα των χρόνων, γι' αυτά που χάθηκαν (πρόσωπα, ασχολίες, έθιμα) και γι' αυτά που συνεχίζονται. Για αριστουργήματα που αντιστέκονται στο χρόνο και διατηρούν το μεγαλείο τους στους αιώνες. Ανθρωποι ταυτισμένοι με τον τόπο, έθιμα που με αυτά μεγαλώσαμε, εικόνες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Από τότε που άρχισα να φωτογραφίζω τη Μύκονο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Κι όπως λέει η Μέλπω Αξιώτη,"είναι η άλλη, εκείνη η ακατανίκητη δύναμη, που κάνει το θαύμα της (...). Για να γνωρίσει κάποιος τον τόπο μας, θα πρέπει να προλάβει να δει να γεννηθούν και να πεθαίνουν οι άνθρωποι"".
  • Μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη στο Μουσείο "Μ. Κοτοπούλη" (Αλ. Παναγούλη 17) του Δήμου Ζωγράφου, φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του πατέρα Γεννάδιου Δεμερτζή. Οπως σημειώνει η Ελένη Λαδιά: "Σκηνές από το μοναχικό βίο του Αγίου Ορους και του Ορους Σινά, αποσπάσματα τοπίων, αντικείμενα και πρόσωπα, όλα εμψυχοποιούνται από την οπτική γωνία του καλλιτέχνη και αισθηματοποιούνται. Ολα είναι σύμφυτα με την πνευματικότητα, είναι εικόνες που διαθέτουν φωνή και υποστασιοποιούνται. Σε όλα τα θέματα των φωτογραφιών του πατρός Γενναδίου κυοφορείται "η κίνηση", και λίγο θέλουν για να ξεφύγουν από την κορνίζα τους, και να λάμψουν ολοζώντανα στα μάτια του θεατή".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ