Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικό παρασκήνιο για κατάργηση του αγγελιόσημου

Η κυβέρνηση εμμένει στη διάταξη για κατάργηση του αγγελιόσημου, που εισπράττεται ως μοναδικός πόρος για τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Μαζί με την κατάργηση της αποκλειστικότητας της ΕΡΤ στην ψηφιακή τηλεόραση και την παράδοση της ψηφιακής στην ασυδοσία του, ντόπιου και ξένου, μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο επιχειρεί να καταργήσει και το αγγελιόσημο, το μοναδικό πόρο των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Ετσι, κάνοντας, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα για το "ξήλωμα" του αγγελιόσημου, με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή καταργεί την υποχρέωση απόδοσης του αγγελιόσημου στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ από τις επαρχιακές εφημερίδες, στην περίπτωση που διαφημίζονται προϊόντα τοπικής κατανάλωσης. Κι αυτό, στο όνομα της ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας - ούτε καν τη στήριξη των επαρχιακών ΜΜΕ δεν επικαλείται, παρά πώς θα στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα!

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, ανέφερε: "Αυτό το κάνουμε για να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα. Να δώσουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα σε τοπικούς ή περιφερειακούς παραγωγούς να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με χαμηλότερη διαφημιστική δαπάνη"... Ενώ, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει, έθεσε και το ζήτημα: "Αν τα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δε διαθέτουν εργαζόμενους ασφαλισμένους στα Ταμεία σας, δε θα πρέπει με την είσπραξη του αγγελιόσημου να τροφοδοτούν με τον πόρο αυτό τα (άλλα) Ταμεία σας"... Πρόκειται για ισχυρισμό εντελώς ανακριβή, αφού όλα τα Ταμεία των δημοσιογραφικών Ενώσεων - και των επαρχιακών, αναλογικά, περισσότερο μάλιστα - βάζουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία προκαθορισμένο ποσοστό από τις συνολικές εισπράξεις αγγελιόσημου σ' όλη τη χώρα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σ' αυτά τα ΜΜΕ που χαρίζεται το αγγελιόσημο, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα ουσιαστικά.

Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να αποπροσανατολίσει, επικαλέστηκε το γεγονός ότι και τα άλλα κόμματα ζήτησαν να στηριχτούν τα περιφερειακά ηλεκτρονικά μέσα. Ομως, αντί η κυβέρνηση, π.χ., να καταργήσει τον ειδικό φόρο 30% που εισπράττει το δημόσιο από το αγγελιόσημο, απαλλάσσει τα μέσα αυτά από την είσπραξη και απόδοση του αγγελιόσημου στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ! Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, με κατηγορηματικό τρόπο, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, τάχθηκε κατά της κατάργησης του αγγελιόσημου.

Αιχμές κατά των διοικήσεων ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ

Ακόμα, σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση συναινετικών διαδικασιών, ο Δ. Ρέππας επικαλείται συζητήσεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των δημοσιογραφικών Ενώσεων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ), ενώ είναι δηλωμένη η κατηγορηματική αντίθεση του δημοσιογραφικού κόσμου και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ο ίδιος άφησε αιχμές κατά των διοικήσεων ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ λέγοντας "ότι έστειλαν επιστολή και ζητούν να μην προχωρήσουμε στην ψήφιση αυτών των διατάξεων. Αλλά αυτό έγινε στο τελευταίο στάδιο και αφού το νομοσχέδιο συζητιόταν στην Επιτροπή". Είναι γνωστό, όμως, ότι η κυβέρνηση στην αρχή παρουσίασε άλλο σχέδιο, που δεν περιείχε τη διάταξη για κατάργηση του αγγελιόσημου, το οποίο πρόσθεσε στο τελικό σχέδιο που συζητείται στη Βουλή...

Ομως, εντύπωση σχετικά με τη στάση των παραπάνω διοικήσεων προκαλεί και επιστολή της Ενωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών Ελλάδας, που στάλθηκε προς τα κόμματα και τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, στην οποία αναφέρονται και τα παρακάτω: "Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε τις λεκτικές αντιδράσεις ΕΣΗΕΑ και ΤΣΠΕΑΘ στο (σχετικό) άρθρο 18 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την ψηφιακή τηλεόραση, που αφορά την απαλλαγή των διαφημιζομένων επιχειρήσεων της επαρχίας από το αγγελιόσημο.

Και η έκπληξή μας αυτή μεταβάλλεται σε πικρία, αφού η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ είχαν συμφωνήσει στην απαλλαγή των επαρχιακών επιχειρήσεων από το αγγελιόσημο πριν ένα χρόνο περίπου και ενώπιον του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαμε"...

Με τον τρόπο αυτό, οι διοικήσεις των οργανώσεων παρουσιάζονται να συμφωνούν στο παρασκήνιο με την κυβερνητική απόφαση για, μερική έστω, κατάργηση του αγγελιόσημου, ενώ δημόσια καταδικάζουν την κυβερνητική απόφαση. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι διοικήσεις των δημοσιογραφικών Ενώσεων (ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ), παρά τη φραστική καταδίκη της κυβερνητικής επιχείρησης για κατάργηση του αγγελιόσημου, όπως και με τα άλλα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο άλλωστε, περιορίζονται σε κινήσεις παρασκηνίου - ενώ ο κλάδος αγνοεί τα τεκταινόμενα. Κι αυτό, παρότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι εμμένει στην ψήφιση της τροπολογίας. Ετσι, μετά από σχετικές συναντήσεις με τον Δ. Ρέππα, προχτές, οι πρόεδροι ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΤΣΠΕΑΘ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε κατηγορηματικά να αποσυρθεί η σχετική διάταξη... Ετσι, τίθεται πλέον ζήτημα ο ίδιος ο κλάδος να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης του αγγελιόσημου στα χέρια του, να υπερασπίσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ