Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το χρονικό μιας ληστείας

Πρόκειται για το χρονικό της ληστείας των αιώνων, για το χρονικό μιας τρομερής απάτης. Πρόκειται για την απίστευτη κυνική ομολογία του Ελγιν, που γράφει στη γυναίκα του επιστολές κατά τη διάρκεια της υφαρπαγής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίον ο ίδιος σφετερίστηκε την ομορφιά της πατρίδας μας. Οταν η τρομερή αυτή αλληλογραφία αποκαλύφθηκε και γίνονται για πρώτη φορά γνωστές οι λεπτομέρειες της ληστείας, η ΝΕΤ δραματοποιεί τα γράμματα, με αποτέλεσμα να κάνει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Ο λόρδος Ελγιν και τα Μάρμαρα της Ακρόπολης",που θα προβληθεί σήμερα στις 16.00. Η εκπομπή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Το όνειρο
Μια εξαιρετική ταινία ιταλικής παραγωγής με πολλά βραβεία, γυρισμένη με ευαισθησία και σκληρότητα, δηλαδή με ρεαλισμό, θα προβληθεί την Τρίτη από την ΕΤ-3 στις 21.00. Μια συγκλονιστική δημιουργία του Τζιάνι Αμέλιο που καταγράφει με εκπληκτικό τρόπο το όνειρο μερικών αδίστακτων καιροσκόπων συμπατριωτών του - και όχι μόνον - να πέσουν πάνω στο πτώμα της τραγικής Αλβανίας και να το λεηλατήσουν. Να ξεσκίσουν. Να αποκομίσουν όλα τα οφέλη χωρίς να προσφέρουν τίποτε, ενώ ο τίμιος άνθρωπος είναι εκείνος που δε διεκδικεί μονάχα, αλλά προσφέρει και όσα οφείλει. Είναι η ιστορία του Φιόρε και του Τζίνο που φτάνουν στην Αλβανία για να αγοράσουν ένα εργοστάσιο υποδημάτων για μισό κομμάτι ψωμί. Ο νόμος, όμως, τους υποχρεώνει να έχουν έναν Αλβανό συνέταιρο και αρχίζουν να ψάχνουν για το συνέταιρο - θύμα. Ο τέλειος άνθρωπος - βιτρίνα είναι κάποιος ονόματι Σπύρος. Είναι γέρος, άρρωστος και πρώην κρατούμενος. Ολα πηγαίνουν μια χαρά για τους δυο τυχοδιώκτες μέχρι που μια μέρα ο Σπύρος εξαφανίζεται. Οταν ο ένας από τους δυο Ιταλούς βρίσκει το γερο - Αλβανό "συνέταιρο" σε ένα νοσοκομείο σε μια μικρή πόλη στα βόρεια της χώρας και μένει χωρίς αυτοκίνητο, αρχίζει ένα δύσκολο ταξίδι επιστροφής στην πρωτεύουσα. Πρωταγωνιστεί ο Ενρίκο Λο Βέρσο. Ζητείται ευαισθησία

Αστεγα, απροστάτευτα, ανεπιθύμητα, μελαγχολικά, απελπισμένα, αζήτητα, αδέσποτα ζώα, που ζουν παρέα με τη μοναξιά τους, σε μια διαρκή αναζήτηση τροφής και συντροφιάς. Τα προβλήματα που έχει ένα ζώο στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τα προβλήματα που έχει η κοινωνία από την αύξηση των αδέσποτων στις μεγαλουπόλεις εξετάζει η εκπομπή το "Βλέμμα".Και ρίχνει ένα τρυφερό γεμάτο συμπόνια και κατανόηση, αλλά και γεμάτο ανησυχία βλέμμα όχι μόνον στο παρόν αλλά στο μέλλον των περιφερόμενων τετράποδων μοναχικών πλασμάτων, που δεν έχουν την τύχη να τους ανήκει ένας άνθρωπος! Ζητείται, λοιπόν, ελπίδα για αυτά τα ζώα, ζητείται άνθρωπος. Στην εκπομπή "Μπαλάντα για τα αδέσποτα" συμμετέχουν οι: Θ. Θεοδοσιάδης (Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος), Α. Αγγελέτος (Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδας), Ι. Γκαραγκούνη (Φίλοι των Ζώων), Μ. Κόλλια (Αγ. Φραγκίσκος της Ασίζης), Λ Αλεξανδρή (Ελλ. Φιλοζωική Εταιρεία) και Ν. Ντάτσουλη. Την Πέμπτη από τη ΝΕΤ στις 11.30.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ