Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Καταδικάζεται η ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής

Την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη εκδικάζεται η αγωγή Θ. Πάγκαλου κατά του "Ρ", παρά τη μαζική κατακραυγή ενάντια στην επιχείρηση φίμωσης της αντίθετης φωνής

Ακολουθώντας την πολιτική της κατατρομοκράτησης και φίμωσης της αντίθετης φωνής και της κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική της και παρά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η πρακτική αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία εκδικάζεται την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη, απαιτεί την καταδίκη του "Ρ" για δημοσίευμά του, με το οποίο ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας και σε σχετικές απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται, συγκεκριμένα, ότι στις 23.12.97 ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, παίρνοντας αφορμή από δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 20 Νοέμβρη 1997 και στη χιουμοριστική στήλη "Διακριτικά", που σχολίαζε τις απόψεις που εξέφρασε στη Βουλή - κάνοντας λόγο για "κατάδηλη διαστρέβλωση των λόγων, αλλά, κυρίως, των προθέσεών του" (!) και με το επιχείρημα ότι προσβάλλεται η προσωπικότητά του - με αγωγή που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητά να επιβληθεί στο "Ρ" πρόστιμο - μαμούθ 100 εκατομμυρίων! Η αγωγή αυτή, που ακολούθησε ανάλογες αγωγές κατά άλλων εφημερίδων και δημοσιογράφων για... κατασκοπία, όπως είναι φυσικό, ξεσήκωσε την κατακραυγή πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων απ' όλα τα κόμματα, αλλά και πλήθους μαζικών φορέων, καθώς οδηγεί στη φίμωση της αντίθετης φωνής, της πολιτικής κριτικής κατά της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, υπενθυμίζουμε ότι, ανάμεσα σε άλλους, δηλώσεις καταδίκης αυτής της πρακτικής και συμπαράστασης στο "Ρ" και για απόσυρση της αγωγής κατά της εφημερίδας μας έκαναν, πέρα από πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς όλων σχεδόν των κομμάτων και κοινωνικούς παράγοντες (διανοούμενους, καλλιτέχνες, δημοτικούς παράγοντες κ.ά.), και πλήθος μαζικών, συνδικαλιστικών φορέων, σωματείων και συλλόγων: Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την αγωγή που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Θ. Πάγκαλος, κατά της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", επισημαίνει ότι τα πολιτικά ζητήματα και προβλήματα δεν επιλύονται στα δικαστήρια. Ειδικότερα οι πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα, κατά τρόπο μάλιστα προνομιακό σε σχέση με τον απλό πολίτη, να απαντούν άμεσα σε δημοσιεύματα με τα οποία δε συμφωνούν και να ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό για τις δικές τους θέσεις. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι θα αποτελούσε σημαντική πολιτική πράξη η ανάκληση της αγωγής, που θα συνέβαλλε εποικοδομητικά στα πολιτικά πράγματα. Η άσκηση κριτικής αποτελεί, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση του Τύπου και πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τους πολιτικούς, όσο σκληρή και δηκτική και αν είναι".

Από τους μαζικούς φορείς ψηφίσματα και ανακοινώσεις συμπαράστασης στο "Ρ" και καταδίκης της αγωγής του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου κατά της εφημερίδας μας, ανάμεσα σε άλλους έβγαλαν και οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικάτα: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ΔΣ της Ενωσης Λογιστών Πρωτευούσης, Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων, Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας, Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας, Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.Ακόμα, ανακοινώσεις εξέδωσαν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις, ενώ δηλώσεις συμπαράστασης έκαναν και πολλοί δήμαρχοι. Ανάμεσά τους: Δήμος Ελληνικού,Γιάννης Λάππας,δήμαρχος Ζεφυρίου, Ν. Ρογκάκος,δήμαρχος Βύρωνα, Χρήστος Σκαμάκης,δήμαρχος Λυκόβρυσης, Αντώνης Σωτηράκος,δήμαρχος Τρίπολης κ.ά. Τέλος, από τους παράγοντες της τέχνης και του πολιτισμού, ανάμεσά στους άλλους, τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και οι: Τίτος Βανδής,ηθοποιός, Γιάννης Καλατζόπουλος,ηθοποιός, Ελένη Γερασιμίδου,ηθοποιός, Εύα Μελά,ζωγράφος - χαράκτρια κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ