Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα... φιλιά των υποψηφίων

Οσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές τα "οράματα" πληθαίνουν. Ο κάθε υποψήφιος σκέφτεται, μόνος ή με την παρέα του, τι θα μπορούσε να συγκινήσει τους ψηφοφόρους και το ξεφουρνίζει με δηλώσεις, με συνεντεύξεις ή από κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο. Πολλές φορές οργανώνονται και πάρτι από τους μαικήνες των κομμάτων. Και να οι τηλεοράσεις και να ολοσέλιδες φωτογραφίες σε εφημερίδες και περιοδικά και να οι αγκαλιές και τα φιλιά. Οι περισσότερες φωτογραφίες προβάλλουν τον κ. Γιαννόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης, να φιλά την κ. Δαμανάκη. Και εμείς μένουμε με την απορία για το τι σημαίνει αυτό το φιλί. Δηλώνει ο κ. Γιαννόπουλος με το φιλί του ότι το ΠΑΣΟΚ προσφέρει απόλυτη υποστήριξη στην κ. Δαμανάκη ή η κ. Δαμανάκη δηλώνει απόλυτη υποταγή στο ΠΑΣΟΚ; Με φωτογραφίες και χαμόγελα πάνε να κοροϊδέψουνε τον κόσμο και να του πάρουνε την ψήφο. Δεν υπάρχει πρόγραμμα. Υπάρχουν "οράματα". Οράματα από ανθρώπους που δεν τολμούν να μιλήσουν για πρόγραμμα, για ήθος, πείρα, επιτεύξεις έργων, παρελθόντος, τι κάναν πριν από δύο χρόνια, από ένα χρόνο, έστω από ένα μήνα πριν την κήρυξη των εκλογών. Τα οράματα άρχισαν μόλις υποτάχτηκαν στα κόμματα. Πώς θα πολεμήσουν ενάντια στ' αφεντικά που τους καπελώνουν δίνοντάς τους το χρίσμα; Με κομφετί και σερπαντίνες;

Τα οράματα της κ. Δαμανάκη. Δεν έχω τίποτε εναντίον της κυρίας, κάθε άλλο, αλλά τυχαίνει να 'ναι η περίπτωσή της πολύ καλή για παράδειγμα: Δεκαοχτώ προτάσεις, λοιπόν, έχει η κ. Δαμανάκη για τη βελτίωση της ζωής της Αθήνας. Διάλεξε τις 18 πιο ελκυστικές προτάσεις, κατά τη γνώμη της, από τις εκατοντάδες ιδέες που ξεφούρνισαν κατά καιρούς, οι υποψήφιοι σωτήρες των δήμων. Και ας πούμε ότι είναι οι τέλειες προτάσεις. Πώς θα τις επιβάλει όταν εκ των προτέρων δίνει άφεση αμαρτιών στο ΠΑΣΟΚ, που είναι η τρίτη της αγάπη, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Αθήνα συνιστά "αποτυχία της 12χρονης συντηρητικής διαχείρισης του δήμου"; Αυτό φυσικά είναι για να υμνήσει την "προοδευτική" πορεία του δήμου το 1986 που τη δημαρχία είχε το ΠΑΣΟΚ με δήμαρχο τον Μπέη. Τώρα, γιατί το ΠΑΣΟΚ αντικαθιστά τον μεγαλειώδη αυτό δήμαρχό του και γιατί η κ. Δαμανάκη προσπαθεί να εξουδετερώσει έναν τόσο σπουδαίο δήμαρχο, που θα έσωζε την Αθήνα, είναι ένα μυστήριο που θα το έλυνε και ένα... παιδάκι, που θα καταλάβαινε αμέσως ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τίποτα απ' ό,τι λένε και δεν ντρέπονται να λένε ψέματα τόσο φανερά και να τσακώνονται για τα περίπτερα της Κλαυθμώνος. Τελικά, κανείς δεν έχει πρόγραμμα. Μόνο οράματα. Αλλά και πρόγραμμα να κατασκεύαζαν, ποιος τους πιστεύει; Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι δοκιμασμένοι. Ο,τι λένε είναι για να πάρουν την καρέκλα. Και μετά είπα ξείπα. Κλασικά είναι τα "οράματα" του κ. Αβραμόπουλου, που στις εκλογές του 1994 υποσχέθηκε πως θα φυτέψει τις ταράτσες. Θα φυτέψει ένα δέντρο για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Θα φυτέψει δέντρα δίπλα στις γραμμές του υπογείου, στα σημεία που το τρένο ανεβαίνει στην επιφάνεια, για να καταπολεμήσει την ηχορύπανση και πολλά άλλα ευτράπελα. Δεν έκανε φυσικά τίποτα απ' όλα αυτά. Εκανε το οφθαλμορυπαντικό χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα παρκόμετρα! Αυτουνού η στρατηγική για την κατάκτηση της καρέκλας είναι άλλη μια περίπτωση. Για παράδειγμα, περάσανε τα μέσα του Σεπτέμβρη και δεν έχει μιλήσει ακόμα. Αγωνία. Περιμένουμε. Νάτος. Εμφανίζεται ντυμένος Ζορό πάνω στο άλογο. Σταματά. Δε μιλά. Χαμογελά. Μας μουτζώνει. (Αυτό θα πει ξαναψηφίστε με).

Τι θα γίνει, βρε παιδιά, θα πάει μακριά η βαλίτσα; Προχτές ήμουν σε μια συγκέντρωση του Λ. Αυδή. Μίλησε για πρόγραμμα. Μίλησε για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μίλησαν κι άλλοι απλοί καλεσμένοι και άλλοι από το ψηφοδέλτιο. Γενική αγανάχτηση για την κατάντια που μας 'ρίξαν. Θα πεις δεν είμαστε κυβέρνηση. Μα σάμπως η ΝΔ, το ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ είναι; Η μήπως είναι; Βρε παιδιά μήπως είναι; Εγώ λέω ότι είναι. Παιδιά, πιστέψτε με, είμαι σίγουρος ότι είναι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας έχουν γελάσει και ξαναγελάσει αλλάζοντας κόμματα. Βγαίνουν από τα παράθυρα και μας κοροϊδεύουν. Δε γίνεται. Κάπου θα υπάρχει κάποιος τρόπος ν' ακουστούμε. Πρέπει να καταλάβουν ότι η αντίσταση στο όργιο και στη διαφθορά, μόνο από τους δικούς μας αγωνιστές μπορεί να γίνει. Από τους ανθρώπους που παλεύουν και θυσιάζονται. Από αυτούς που δε βολεύονται. Δεν οικονομάνε. Από ιδεολόγους. Ελάτε βρε παιδιά. Μπορούμε να σωθούμε και να σώσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ