Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται η άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '98"

Πραγματοποιήθηκε χτες, στην περιοχή του Εβρου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το πρώτο τμήμα της τελικής φάσης της ετήσιας διακλαδικής άσκησης μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '98".Η άσκηση ολοκληρώνεται σήμερα στη Χίο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αεροναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και εξελίσσεται στον Εβρο και στο θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Το σενάριο της άσκησης βασίστηκε σε υποθετική ραγδαία κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με παράλληλη στρατιωτική κινητοποίηση που οδηγεί σε πόλεμο. Σκοπός της, όπως αναφέρεται, είναι η δοκιμή των διαφόρων σχεδίων επιχειρήσεων επί πραγματικής βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη φάση της άσκησης στον Εβρο, μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς ολόκληρη μονάδα από το εσωτερικό, στα πλαίσια της εφαρμογής του δόγματος περί δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης. Πήραν μέρος δε, εκτός από τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στις μονάδες της περιοχής και επίστρατοι, στον ίδιο περίπου αριθμό, προερχόμενοι από την ίδια περιοχή. Από πλευράς οπλικών συστημάτων, πέρα από τα άρματα, τα πυροβόλα και τα μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν, αναπτύχθηκαν και αντιαεροπορικά συστήματα (αντιαεροπορικοί πύραυλοι) για άμυνα περιοχής, βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων, προερχόμενοι από το οπλοστάσιο της πρώην Αν. Γερμανίας, σοβιετικής κατασκευής.

Συνέχεια της άσκησης "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '98" θα αποτελέσουν οι ασκήσεις "ΒΕΡΓΙΝΑ", "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" και "ΤΟΞΟΤΗΣ", που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα. Οι ασκήσεις αυτές θα λάβουν χώρα στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου και συνδέονται με την εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου. Στα πλαίσιά τους, όπως κάθε χρόνο, εντάσσεται και η πτήση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο και η χρησιμοποίηση της νέας αεροπορικής βάσης της Πάφου, πράγμα για το οποίο όμως ασκούνται πιέσεις από τον αμερικανονατοϊκό παράγοντα ώστε να αποτραπεί.

Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,μιλώντας χτες μετά την άσκηση και την παρέλαση που ακολούθησε, ανέφερε ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς θα προχωρήσει η υλοποίηση του θεσμού της Παλλαϊκής Αμυνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η τελική φάση της άσκησης (2014-10-02 00:00:00.0)
Με νεοταξική φόρμα εκστρατείας (2008-09-23 00:00:00.0)
Θα πετάνε στο Αιγαίο χωρίς σχέδια πτήσης (1998-04-10 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η άσκηση "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '97" (1997-11-07 00:00:00.0)
Ασκήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο (1997-11-04 00:00:00.0)
Διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει ο "Νικηφόρος" (1997-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ