Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Υπό διωγμό 400!

Τετρακόσιες "οικειοθελείς" αποχωρήσεις ζητά η υφυπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου να τις προσφέρει ως "κίνητρο" για το ξεπούλημα της εταιρίας, ενώ ήδη το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 600 άτομα και η επιχείρηση έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης

Νέο κύκλο εμπαιγμού και εκβιασμού σε βάρος των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης.Μετά από δυο χρόνια απόπειρας ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, που στοίχισε ήδη τη δουλιά σε 600 εργαζόμενους, η υφυπουργός Αννα Διαμαντοπούλου επανέρχεται και με έγγραφό της στην επιχείρηση, απαιτεί "εδώ και τώρα" τετρακόσιες αιτήσεις για "οικειοθελή" αποχώρηση,έτσι ώστε να τις παρουσιάσει ως "διαπραγματευτικό" χαρτί, αλλά και ως απόδειξη υποταγής στις απαιτήσεις της υποψήφιας αγοράστριας κοινοπραξίας "Λόκριτς", με την οποία οι διαπραγματεύσεις λήγουν μεθαύριο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η υφυπουργός Ανάπτυξης κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους των εργαζομένων, στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία - κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο - με την κοινοπραξία "Λόκριτς" θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με τη "Φορθ Τζέιμς". Το ερώτημα όμως είναι, αν και αυτές οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν όσο και αυτές με τη "Λόκριτς", είναι πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρηματοδοτηθεί.

Πάντως, ένα χρόνο μετά την απόπειρα ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήριζε ως "σωτήρια" για την επιχείρηση, αυτό που κατόρθωσε ήταν, να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας 600 εργαζόμενους, άλλοι 400 εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό απόλυση και η ΣΟΦΤΕΞ να υπολειτουργεί και να βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος. Ολα αυτά προς όφελος των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες ξεκάθαρα πλέον αναφέρουν ότι θέλουν τη ΣΟΦΤΕΞ κλειστή. Αυτό, πάντως, που φαίνεται είναι η ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης να "ξεφορτωθεί", με οποιοδήποτε τρόπο τη μεγαλύτερη ελληνική χαρτοβιομηχανία, αδιαφορώντας παντελώς για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις συνέπειες στην Εθνική Οικονομία.

Το... κίνητρο πάντως που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης για να "δελεάσει" τους εργαζόμενους και να αποχωρήσουν είναι ένας μισθός επιπλέον στην αποζημίωσή τους για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας. Από το "κίνητρο" αυτό θα "ωφεληθούν" μόνο όσοι έχουν έως και 10 χρόνια προϋπηρεσίας, αφού μετά το δέκατο έτος, δε θα δίνεται ούτε επιπλέον μισθός ως αποζημίωση...

Καταγγελία της ΕΣΑΚ

Την καταστροφική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στη διάλυση τη ΣΟΦΤΕΞ και τους εργαζόμενους στην ανεργία, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται και οι ηγεσίες των παρατάξεων Συμπαράταξη - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αφού - όπως αναφέρεται - είναι "δέσμιες της απόφασής τους να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση" και "συνυπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση", ενώ "έχουν απορρίψει επανειλημμένα προτάσεις διεξόδου που έχει κάνει η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ, όπως συντονισμό της δράσης με τη ΛΑΡΚΟ, αξιοποίηση της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας για συμπαράσταση στη ΣΟΦΤΕΞ, καθώς και άλλες μορφές αγωνιστικές, που θα δυσκολεύουν το ξεπούλημα της επιχείρησης και θα δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους".

"Η λύση - σημειώνεται στην ανακοίνωση - είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται στη ρήξη μ' αυτή την πολιτική, στην αντίσταση και τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων", ενώ, καταλήγοντας η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί τους εργαζόμενους να ενεργοποιηθούν και ενωμένοι να δώσουν τη μάχη και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να σταματήσει τα παζάρια διάλυσης και απολύσεων και άμεσα να χρηματοδοτήσει πλήρως, σε μια προοπτική ανάπτυξης, την επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ