Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Επί ποδός" οι ναυτεργάτες

Διήμερη αποχή ξεκίνησαν οι σπουδαστές μηχανικοί. Πανναυτεργατική συγκέντρωση οργανώνουν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", που καλούν σε αποφασιστικό αγώνα ενάντια στην εφοπλιστική ασυδοσία και την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης

"Επί ποδός" βρίσκονται οι ναυτεργάτες για να βάλουν "φρένο" στην εφοπλιστική και κυβερνητική ασυδοσία, που καταπατά το δικαίωμα στην εργασία και τις εργασιακές τους κατακτήσεις, αφελληνίζει τη ναυτιλία και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη ναυτική εκπαίδευση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Από σήμερα το πρωί οι σπουδαστές μηχανικοί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού ξεκινούν διήμερη αποχή από τα μαθήματά τους, απαιτώντας την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Στο μεταξύ, οι ναυτεργάτες με καθημερινές περιοδείες στα καράβια προετοιμάζουν την πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο της ΠΝΟ στην οδό Κολοκοτρώνη, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Η σημερινή κινητοποίηση των σπουδαστών στο ΚΕΣΕΝ αποφασίστηκε χτες στη διάρκεια γενικής συνέλευσης και μετά την άρνηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, να δεσμευτεί για την ικανοποίηση του διεκδικητικού τους πλαισίου. Οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών, σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, θα κλιμακωθούν, στο βαθμό που συνεχιστεί η αδιαλλαξία του ΥΕΝ.Οι σπουδαστές μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ σε συνεργασία με την ΠΕΜΕΝ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ένταξη της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας,τα διπλώματά τους να είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα της ξηράς, να αυξηθεί το επίδομα φοίτησης στο 80% του βασικού μισθού, να είναι δωρεάν η παραμονή των σπουδαστών στην Εστία Ναυτικών,η πρόσληψη των καθηγητών να γίνεται με βάση το δίπλωμα α μηχανικού με μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, να κατοχυρωθεί η εκπροσώπηση της ΠΕΜΕΝ και της Συντονιστικής Επιτροπής των σπουδαστών στο εκπαιδευτικό συμβούλιο.Οσον αφορά τις προετοιμασίες για την πανναυτεργατική συγκέντρωση, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, με χτεσινή τους ανακοίνωση, απευθύνουν αγωνιστικό προσκλητήριο στους ναυτεργάτες, σημειώνοντας: "Ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", δηλαδή της αύξησης των εφοπλιστικών υπερκερδών, μειώνονται οι οργανικές συνθέσεις αφελληνίζεται η ναυτιλία. Στο όνομα της προσαρμογής στα "νέα πρότυπα εκπαίδευσης", πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες πρακτικοί μηχανικοί και πλοίαρχοι. Στο όνομα του "νέου συστήματος κινδύνου και ασφαλείας", διώκονται από τα καράβια οι ασυρματιστές". Τονίζεται επίσης ότι με την εφαρμογή του Κοινοτικού κανονισμού 3577/92, εκτός των άλλων, υπονομεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

"Η αντιλαϊκή αυτή πολιτική - συνεχίζει - δεν παίρνει γιατρειά. Οι ναυτεργάτες συντονίζοντας τους αγώνες τους με τους άλλους εργαζόμενους, μπορούν να την ανατρέψουν. Αλλη λύση δεν υπάρχει". Παράλληλα, καλούν τους ναυτεργάτες να "τιμωρήσουν σκληρά - όπως αναφέρεται - τους πολιτικούς υπηρέτες των εφοπλιστών και να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δυνάμεις που βρέθηκαν μαζί μας στους αγώνες, αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική" και να παλέψουν για τη ριζική αλλαγή της κατάσταση στην ΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ