Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
"Ψήφο" εμπιστοσύνης από ΜΜΕ και Ευρώπη

Το στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο ήταν το πρώτο, που αντέδρασε στα αποτελέσματα των εκλογών, καλώντας τους νικητές να επισυνάψουν συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Βέβαια, οι προθέσεις του Σρέντερ να κυβερνήσει με τους Πράσινους δεν αποθάρρυναν ή απογοήτευσαν τη γερμανική ελίτ, που έδωσε το πράσινο φως πιο πρακτικά... με τις αντιδράσεις στο γερμανικό χρηματιστήριο, όπου έκλεισε χτες με έστω και "ντροπαλή" άνοδο.

Βέβαια, οι αντιδράσεις, κυρίως, των Ευρωπαίων ηγετών και των ΜΜΕ ήταν πολύ πιο "θερμές". Πηχυαίοι τίτλοι και βαρύγδουπες εκφράσεις όπως "Νέα εποχή", η "Γερμανία αλλάζει σελίδα", "στροφή προς τα αριστερά" κόσμησαν τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού Τύπου, καλωσορίζοντας αυτή την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με φράσεις όπως... "ολοκληρώνει την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποχαιρετώντας το νεοφιλελευθερισμό" (!!!)

Ο πρώτος ηγέτης, όμως, που έσπευσε να συγχαρεί τον Σρέντερ ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, υποσχόμενος να συνεργαστεί στενά με τον άνθρωπο που εκτόπισε τον προσωπικό του φίλο Χέλμουτ Κολ από την καγκελαρία."Σήμερα ο γερμανικός λαός άσκησε για μια ακόμη φορά το δημοκρατικό του δικαίωμα να καθορίζει την εθνική του ηγεσία", αναφέρει ο Κλίντον σε γραπτό του μήνυμα. "Διαβιβάζω και εγώ τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Γκέρχαρντ Σρέντερ".

Ευρωπαϊκή υπόθεση

Η Ευρώπη ήταν αυτή που έτρεξε, πάντως, να δημιουργήσει και να διατηρήσει με τις δηλώσεις του αυτό το φιλικό κλίμα. Συνεπώς, μάλλον αναμενόμενο ήταν ότι από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσαν να χαιρετίσουν την εκλογική νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν ο Γάλλος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, με την ελπίδα πάντα να είναι πιθανά η χώρα τους το άλλο εκλεκτό μέρος του κινητήριου άξονα της ΕΕ. Ο Λιονέλ Ζοσπέν, εκτός από τα συγχαρητήριά του, τόνισε ότι ελπίζει η εκλογή Σρέντερ να σημάνει και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών. Απαντώντας στην ουσία ο Σρέντερ δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η συμμαχία μεταξύ του Παρισιού και της Βόννης θα παραμείνει ο πλέον σημαντικός δεσμός μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Συνεχίζοντας όμως ότι"φυσικά θα υπάρχουν επίσης δεσμοί μεταξύ Βόννης και Λονδίνου. Δε θα πρέπει κάποιος να προσπαθήσει να εμποδίσει την προσέγγιση της Βρετανίας με την Ευρώπη", δήλωσε ο Σρέντερ. "Αυτή η σχέση δεν μπορεί να είναι εναντίον των γαλλο-γερμανικών σχέσεων, είναι απλώς συμπληρωματική σ' αυτές".

Ανακουφισμένος μάλλον θα είναι τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, που είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι ευελπιστούν πως αυτή η νίκη θα επιτρέψει στη Βρετανία να αναλάβει περισσότερο ενεργό ρόλο στην ΕΕ. "Θα είμαστε πιο ανοιχτοί στο να γίνει η Βρετανία ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην Ευρώπη", δήλωσε ο Κουκ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

Πιο έντονα συναισθήματα διακατείχαν, πάντως, την ιταλική κυβέρνηση της "Ελιάς" που πανηγύριζε χτες για τη νίκη του Σρέντερ, ελπίζοντας ότι αυτό το γεγονός θα αποτρέψει το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης να αποσύρει την υποστήριξή του από τον κεντροαριστερό συνασπισμό που ηγείται ο κ. Πρόντι. "Τώρα, σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη κυβερνιέται απ' την Αριστερά, γι' αυτό θα ήταν παράλογο να προκληθεί μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Βάλτερ Βελτρόνι,σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

Πιο επιφυλακτική όλων, η Ρωσία που εξέφρασε χτες την ελπίδα για μια εποικοδομητική σχέση με τη Γερμανία, καθώς και την επιθυμία να υπάρξει σύντομα επαφή με τους νέους ηγέτες της Βόννης. Οσο για το ΝΑΤΟ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη νίκη του Γκέρχαρντ Σρέντερ η Γερμανία θα παραμείνει "ένας πολύ ισχυρός σύμμαχος στους κόλπους του ΝΑΤΟ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ