Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση στο Λευκό Οίκο...
  • Την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη στα μέσα Οκτώβρη, ανήγγειλε ο Μπιλ Κλίντον, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες
  • Με ενδιαφέρον αναμενόταν η ομιλία του Γιάσερ Αραφάτ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΥΜ ΑΛ ΦΑΧΜ.-

"Εποικοδομητική" και "σημαντική" χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της, περίπου, ωριαίας συνάντησής των τριών ανδρών, "επιτεύχθηκε ουσιαστική πρόοδος", υπογράμμισε ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος όμως απέφυγε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι στα μέσα Οκτώβρη οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιστρέψουν στο Λευκό Οίκο, προκειμένου "να υπογράψουν την οριστική συμφωνία αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη".

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση των Αραφάτ - Νετανιάχου μετά από, περίπου, ένα χρόνο υπό το βλέμμα του Αμερικανού Προέδρου, χτες το απόγευμα, στο Λευκό Οίκο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν μετά από πολύωρες διμερείς συνομιλίες που είχαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στη Νέα Υόρκη. Μετά το τέλος των συνομιλιών αυτών, η Ολμπράιτ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, υπογραμμίζοντας ότι "έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλιά".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, σχολιάζοντας τις εξελίξεις λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αμερικανό Πρόεδρο, υπογράμμιζε ότι "στόχος είναι να δεσμευτούν οι Νετανιάχου - Αραφάτ σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία θα προωθήσουν το, μεταξύ τους, διάλογο στο μέλλον, έτσι ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς των παλαιστινιακών εδαφών". Πάντως, ο Μακ Κέρι επιβεβαιώθηκε στην πρόβλεψή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, καθώς - όπως ανακοινώθηκε - η οριστική συμφωνία θα υπογραφεί στα μέσα του Οκτώβρη.

Τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Αραφάτ απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης στο Λευκό Οίκο. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Γιάσερ Αραφάτ δέχτηκε να χαμηλώσει τους τόνους της ομιλίας, που επρόκειτο να εκφωνήσει αργά χτες το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδέχτηκε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από το 13% της Δυτικής Οχθης, με τον όρο το 3% να χρησιμεύσει ως φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δυο πλευρές και να παραμείνει υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε διευκρίνισε αν επρόκειτο να αφαιρέσει από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ανακοίνωση της πρόθεσής του να προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στις αρχές Μάη του 1999.

Οξυμένα τα πνεύματα

Εντελώς αντίθετο κλίμα, από τη συμφιλιωτική ατμόσφαιρα της Ουάσιγκτον, επικρατεί στο Ισραήλ και στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στη Χεβρώνα η κατάσταση είναι έκρυθμη μετά τη δολοφονία μιας Εβραίας εποίκου και ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει αποκλεισμό, προκειμένου να απομακρύνει εποίκους και Παλαιστινίους, ανάμεσα στους οποίους ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Σκληρά επεισόδια, όμως χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και στην αραβική πόλη Ουμ αλ Φαχμ του Ισραήλ, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα για να αντιμετωπίσει τους εξαγριωμένους νεαρούς Ισραηλινούς Αραβες διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, μετά από την απόφαση του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση αραβικής γης, προκειμένου να χτιστούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι Ισραηλινοί Αραβες, που αριθμούν 1 εκατομμύριο πολίτες και είναι το 20% του ισραηλινού πληθυσμού, έχουν, επανειλημμένως, καταγγείλει ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά των ισραηλινών κυβερνήσεων, οι οποίες τους αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα κατάσχοντας άνευ ορίου τη γη τους. Οι συγκρούσεις στην Ουμ αλ Φαχμ είναι οι χειρότερες στην ιστορία του Ισραήλ ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και σε Ισραηλινούς Αραβες και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 50 διαδηλωτές και 15 στρατιώτες. Για σήμερα έχει προκηρυχτεί από τους Ισραηλινούς Αραβες βουλευτές γενική απεργία σε όλες τις ισραηλινο-αραβικές πόλεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν με θάρρος: «Αυτό είναι Γενοκτονία!» (2024-05-28 00:00:00.0)
Νέα δολοφονία Παλαιστίνιου από ισραηλινά πυρά (2022-09-07 00:00:00.0)
Στα άκρα οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις (1997-09-09 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών από ΗΠΑ (1997-04-04 00:00:00.0)
"Πολεμική ατμόσφαιρα" στην Ιερουσαλήμ (1997-03-18 00:00:00.0)
Παράταση... για χάρη μιας μέσης λύσης (1997-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ