Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Επιμένει για άμεση άρση των κυρώσεων η Βαγδάτη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

"Πραγματική γενοκτονία" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, εδώ και οκτώ χρόνια, στη χώρα του. Ο Ιρακινός διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Βαγδάτης, περί άμεσης άρσης του εμπάργκο.

"Οι χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις θα πρέπει να καταγγελθούν ως υπαίτιες γενοκτονίας" υπογράμμισε, στην ομιλία του, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών και εξεμάνη κατά της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ΟΗΕ για τον ιρακινό αφοπλισμό - UNSCOM - κατηγορώντας την ότι "εργάζεται προς όφελος ενός υπεροπτικού και δυνατού κράτους και ως μοναδικό στόχο έχει την παράταση των κυρώσεων".

Ο Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ ολοκλήρωσε την ομιλία του, επαναλαμβάνοντας στην ουσία προηγούμενες δηλώσεις του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος, επίσης, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η απροθυμία της UNSCOM να αναγνωρίσει την πραγματική πρόοδο που έχει κάνει το Ιράκ στην κατεύθυνση της καταστροφής του οπλοστασίου του σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "ανάγκασε την ιρακινή ηγεσία να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί της από τις 5 Αυγούστου, αφού η συνέχιση των ελέγχων δεν είχε κανένα απολύτως νόημα". Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών επαναδιατύπωσε το αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση άρση των κυρώσεων, ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την προθυμία που έδειξε να επανεξετάσει την κατάσταση και απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο ως προϋπόθεση επανεξέτασης των περιοδικών εκθέσεων της UNSCOM τίθεται η επανέναρξη των ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ