Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Κρίσιμες" διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

ΤΙΡΑΝΑ.- Σειρά επαφών με την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων, καθώς και προσωπικές διαβουλεύσεις άρχισε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

"Αρχισα διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν όλη την ημέρα. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν, σήμερα (σ. σ. χτες) ή το αργότερο αύριο (σ. σ. σήμερα)", δήλωσε ο Μάικο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι ενέκρινε προχτές αργά το βράδυ το διορισμό του Μάικο στην πρωθυπουργία της χώρας, σε αντικατάσταση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φάτος Νάνο που παραιτήθηκε την προηγουμένη. Ο Νάνο παραμένει "υπηρεσιακός" πρωθυπουργός ως την έγκριση της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Μάικο από το Κοινοβούλιο (όπου οι Σοσιαλιστές πλειοψηφούν με 108 έδρες σε σύνολο 155).

Ο Μάικο υποστήριξε πως τα γεγονότα των τελευταίων τριών ημερών σηματοδοτούν "το τέλος της πολιτικής κρίσης" στην Αλβανία. Και τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται κυρίως από μέλη του κυβερνώντος πεντακομματικού συνασπισμού, θα είναι όμως ανοιχτή για τυχόν διεύρυνση "με ανεξάρτητους διανοούμενους ή εκπροσώπους άλλων κομμάτων".

Τα πέντε κόμματα που απαρτίζουν το συνασπισμό είναι εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μάικο, η Δημοκρατική Συμμαχία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Αγροτικό Κόμμα.

Κατά τον Μάικο άμεση προτεραιότητα της μελλοντικής κυβέρνησης θα είναι η έγκριση του Συντάγματος, "απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί η Αλβανία κράτος δημοκρατικού δικαίου", καθώς επίσης και η έξοδος της χώρας από την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται και η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης".

Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου - την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος... - έτοιμος να αρχίσει "εποικοδομητικό διάλογο με την αντιπολίτευση" και εξήγγειλε "σημαντικές αλλαγές" σε ορισμένα υπουργεία, όπως Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η σύσταση του κυβερνητικού σχήματος, όπως σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ίσως αποδειχθεί "πολύ πιο δύσκολη" υπόθεση από ό,τι αναμένει ο 31 ετών "μετριοπαθής" Μάικο. Ενώ η "εκεχειρία" που έχει κηρύξει ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος κάλεσε τους οπαδούς του να "συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση", δεν αποκλείεται να αρθεί πολύ σύντομα, αφού ο Μάικο αρνείται το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών "το συντομότερο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπερίσα πάλι κατά Νάνο (2002-07-20 00:00:00.0)
Νέα αλλαγή στην πρωθυπουργία; (2002-07-16 00:00:00.0)
Το ξεκαθάρισμα, γύρος δεύτερος (2001-07-01 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για συμμαχική κυβέρνηση; (1998-02-18 00:00:00.0)
Μαθήματα "ασφάλειας" από Βρανίτσκι (1997-07-10 00:00:00.0)
"Χαράζοντας" το μέλλον... (1997-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ