Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται ο τζόγος
  • Συζητήθηκε χτες το νομοσχέδιο ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου
  • Παρέμβαση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που περιέχει ρυθμίσεις ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου και διευκολύνσεις εταιριών αλλοδαπών συμφερόντων για την είσοδό τους σ' αυτό.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου αναφέρθηκε αρχικά στη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση που απασχόλησε την επικαιρότητα πρόσφατα, σχολιάζοντας πως "οι κρίσεις είναι εγγενείς στο καπιταλιστικό σύστημα, άρα αναπόφευκτες" και προσθέτοντας ότι "δυστυχώς οι προβληματισμοί δεν έχουν στόχο να λύσουν τα προβλήματα των λαών. Αλλωστε οι διέξοδοι που προτείνονται, βλέπουν... τις πλάτες των εργαζομένων".

Επίσης η Μ. Μπόσκου αναφέρθηκε στη λειτουργία του ελληνικού Χρηματιστηρίου σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο "την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων" αναρωτώμενη: "στη σημερινή εποχή ποιος εγγυάται ότι αυτά τα κεφάλαια θα παραμείνουν στη χώρα μας;" αφού "οι πρόσφατες κρίσεις δεν επιτρέπουν κατά τη γνώμη μας τέτοια αισιοδοξία".

Παράλληλα τόνισε ότι "Χρηματιστήριο και ανάπτυξη βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση", αφού μονό το 1,8 των αντλούμενων κεφαλαίων αφορά την ανάπτυξη, και όλα τα άλλα αφορούν τα δάνεια των επιχειρήσεων και τις συγχωνεύσεις που επιδιώκουν. Κατέληξε σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου συνιστά "ενίσχυση του τζόγου και της κερδοσκοπίας μέσα από αυτό", ενώ "διευκολύνεται η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων" εφόσον "ενισχύεται η δυνατότητα ελέγχου από τους επενδυτές" μέσω του Χρηματιστηρίου.

Εκ μέρους της ΝΔ ασκήθηκε η... συνήθης κριτική για αποσπασματικά μέτρα, που όμως απαιτούνται σήμερα στις χρηματαγορές σημειώνοντας ότι ουσιαστικά καλύπτονται προηγούμενα λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο ο εισηγητής του νόμου, Ε. Μπετενιώτης, όσο και ο υφυπουργός ΕΘν. Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς υπεραμύνθηκαν του αναπτυξιακού ρόλου του Χρηματιστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ