Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
"Ανοιχτή πίστωση" 700 δισ. δρχ!

Νέα... κόλπα μηχανεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη κρίση στις χρηματαγορές και την απροθυμία των επενδυτών να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ομόλογα του δημοσίου

Σε εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό 700 δισ. δραχμών προσφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, με επαχθείς μάλιστα όρους - οι οποίοι επιβαρύνονται από τη διεθνή οικονομική κρίση - προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απώλειες εσόδων από την, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, εμπλοκή που φαίνεται να έχει προκύψει με το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Την αιφνίδια ανακοίνωση περί προσφυγής σε δανεισμό, έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος όμως απέφυγε να αναφερθεί στους όρους, με τους οποίους συμφώνησαν οι τράπεζες να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά. Κατά τη χτεσινή "δημοπρασία" εξάμηνων έντοκων γραμματίων του δημοσίου, το γνωστό συνδικάτο των τραπεζιτών, γνωστό και ως πρωτογενείς διαπραγματευτές, "χτύπησε" και πάλι, καθώς αγόρασε τίτλους 70 δισ. δραχμών, αποσπώντας τοκογλυφικό επιτόκιο 12,6%, έναντι 12,3% στην προηγούμενη έκδοση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών μάλιστα, σε ερώτηση του "Ρ" εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξάμηνη λειτουργία του θεσμού της οργανωμένης τοκογλυφίας, ισχυριζόμενος ότι "η εμπειρία είναι πάρα πολύ θετική".

Οπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να είναι "στριμωγμένο" καθώς, έλλειψη αγοραστών, αποφεύγει να εκδώσει μακροπρόθεσμους τίτλους και περιορίζεται στην έκδοση των βραχυχρόνιων έντοκων γραμματίων, έναντι υψηλότατων μάλιστα επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό, υπάρχει η εξής ιδιομορφία σε σχέση με το παρελθόν. Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και κοινοπραξίας 17 τραπεζών του εξωτερικού, ονομάζεται "πιστωτική διευκόλυνση", η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί, όταν αποφασίσει ο δανειολήπτης, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο, όσο δεν ενεργοποιεί τη συμφωνία θα πληρώνει προμήθεια, επονομαζόμενη και "προμήθεια αδράνειας". Από τη στιγμή που η συμφωνία ενεργοποιηθεί, έχουμε την κλασική περίπτωση εξωτερικού δανεισμού. Ο Ν. Χριστοδουλάκης απέφυγε να αναφερθεί τόσο στο ύψος του επιτοκίου, όσο και στους γενικότερους όρους του δανείου (πρόκειται για 1,25 δισ. δολάρια ή 400 δισ. δρχ), τακτική η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπαγορεύεται από τους σκληρούς όρους που επέβαλε το κονσόρτιουμ των 17 ξένων τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών παρόμοια "πιστωτική διευκόλυνση" ύψους 300 δισ. δραχμών σύναψε το υπουργείο Οικονομικών και με ελληνικές τράπεζες. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται για εν δυνάμει δανεισμό 700 δισ. δραχμών, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί αν δεν ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΤΕ μέσα στο 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ