Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Από τις 15 Οκτώβρη το πετρέλαιο θέρμανσης

Στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης προχωρά η κυβέρνηση, στα πλαίσια του αγώνα δρόμου, στον οποίο έχει επιδοθεί για να μειώσει πάση θυσία τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος και φαίνεται ότι θα αποτελέσει "φράγμα" στις κυβερνητικές επιδιώξεις για ένταξη στην ΟΝΕ.

Στα παραπάνω πλαίσια, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, μειώνεται για το χρονικό διάστημα 15 Οκτώβρη 1998 έως και 30 Απρίλη 1999, κατά 22 δραχμές το λίτρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αντιστοιχεί σε 20 δραχμές το λίτρο, έναντι 28 δραχμές το λίτρο που ήταν την αντίστοιχη περσινή χειμερινή περίοδο κατανάλωσης και 42 δραχμές το λίτρο, που είναι η τιμή "ανοίγματος" του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μόλις ξεκινά η περίοδος διάθεσής του.

Μετά την παραπάνω μείωση, η τελική τιμή (λιανική) του πετρελαίου θέρμανσης για ολόκληρη τη φετινή χειμερινή περίοδο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με 76,5 δρχ. περίπου το λίτρο. έναντι 92 δρχ. το λίτρο περίπου που είχε τον περασμένο Απρίλη όταν έληξε η χειμερινή περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Η μεγάλη διαφορά της τάξης των 15,5 δραχμών που προκύπτει μεταξύ της περσινής και της αναμενόμενης φετινής λιανικής τιμής (τη στιγμή που η διαφορά στον ΕΦΚ είναι 8 δραχμές) οφείλεται - όπως αναφέρθηκε από τον Γ. Δρυ - στις μειωμένες τιμές βάσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Δρυς από την παραπάνω μείωση το όφελος που θα επέλθει στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας σε ετήσια βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ