Πέμπτη 15 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταφρασμένοι Ελληνες Συγγραφείς

Σε 2.000 ανέρχονται οι εκδόσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Αρχείο Μεταφράσεων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ενώ η Βιβλιοθήκη του ΕΚΕΒΙ περιλαμβάνει περίπου 1.400 εκδόσεις μεταφράσεων έργων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες. Το σχετικό πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ ξεκίνησε πέρυσι υπό την ευθύνη του συγγραφέα, κριτικού και βιβλιογράφου, Κυριάκου Ντελόπουλου και με τη συνεργασία του Ελληνικού Λογοτεχνικού Αρχείου.

Η παρουσίαση του Αρχείου έγινε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου και έχουν καταγραφεί λογοτεχνικά είδη, όπως: Ποίηση, πεζογραφία, θεατρικά έργα, μυθιστορηματικές βιογραφίες, ιστορίες και δοκίμια της ελληνικής λογοτεχνίας και λογοτεχνών, λογοτεχνικές βιογραφίες και παιδικά βιβλία.Από τους συγγραφείς, ο περισσότερο μεταφρασμένος είναι ο Γιάννης Ρίτσος με 270 εκδόσεις, ο Νίκος Καζαντζάκης με 226 εκδόσεις, ο Καβάφης με 93, ο Βασίλης Βασιλικός με 83, ο Οδυσσέας Ελύτης με 56 μεταφρασμένες εκδόσεις, η Αλκη Ζέη με 53, και ο Αντώνης Σαμαράκης με 47.

Οι πρώτες μεταφράσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα. Στα μέσα του 20ού αιώνα, οι μεταφράσεις αυξάνονται γιατί αυξάνεται και το ενδιαφέρον των ξένων αναγνωστών. Βέβαια, διαπιστώνεται ότι τα βραβεία Νόμπελ και Λένιν έδωσαν αποτελεσματικές ωθήσεις στο θέμα των μεταφράσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. "Η αύξηση των μεταφράσεων", είπε ο Κυριάκος Ντελόπουλος, "συνεπέφερε μία κίνηση πνευματικών ανταλλαγών, η οποία δεν έπρεπε να μείνει αναξιοποίητη, ενώ η διακίνηση του μεταφρασμένου λογοτεχνικού ελληνικού βιβλίου δημιούργησε εμπορικούς όρους συναλλαγών μεταξύ των παραγωγών και των άλλων εμπλεκόμενων".

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του Αρχείου είναι οι 33 γλώσσες που καταγράφονται. Μεταξύ αυτών: Ιαπωνική, αραβική, ουκρανική, γεωργιανή, καταλανική, βασκική, αρμενική, σλοβακική, σλοβενική, τσεχική, εσθονική, ινδονησιακή, φλαμανδική, ισλανδική, βιετναμική.Στην κορυφή, βρίσκονται η αγγλική με 412 εκδόσεις, η γαλλική με 271, η γερμανική με 244, η ιταλική με 236, η ρουμανική με 229 και η ισπανική με 177.

Οι ενδιαφερόμενο μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αρχείο μέσω υπολογιστή εγκατεστημένου στην έδρα του ΕΚΕΒΙ στην Πολιτεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ