Σάββατο 17 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρωματικές "παραθέσεις"

Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε γνωστές αίθουσες τέχνης της Αθήνας, σημειώνουμε:

  • Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει από τις 22 του Οκτώβρη στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3) ο ζωγράφος Περικλής Γουλάκος.Τίτλος της ενδιαφέρουσας εικαστικής παρουσίασης "Παραθέσεις".Πρόκειται για 30 έργα διαφορετικών υλικών και διαστάσεων, που ο καλλιτέχνης συναρμολογεί για τις πλαστικές και αφηγηματικές του ανάγκες. Η επιλογή των στοιχείων και η επανάληψή τους, προσφιλής μέθοδος του καλλιτέχνη, προσδίδει στα έργα μιαν άλλη διάσταση πραγματικότητας, όπου σκιές και πράγματα συνυπάρχουν. Η έκθεση έργων του Π. Γουλάκου θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του Νοέμβρη.
  • Στην αίθουσα τέχνης "Εκφραση" (Ι. Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) εγκαινιάζεται έκθεση έργων ζωγραφικής του Μιχάλη Φραντζή.Οι φιγούρες των παιγνιοχάρτων, φυσιογνωμίες γνώριμες στον καθένα, είτε γιατί παιδί έφτιαξε χάρτινους πύργους, είτε γιατί άλλες φορές διασκέδαζε σε συντροφιές μαζί τους ή ακόμα γιατί βρήκε διέξοδο σε ένα δυνατό πάθος.

Καλλιτέχνες εδώ και πεντακόσια χρόνια σχεδίασαν και σχεδιάζουν τις φιγούρες αυτές με μικρές διαφορές, που συσχετίζονται με την εποχή που σχεδιάστηκαν, αλλά και με τα εργαστήρια παραγωγής τους. Ο Μιχάλης Φραντζής χρησιμοποιεί τις φιγούρες αυτές, που τώρα αποφορτίζονται από τα όποια φορτία, ως αφορμή για μια καθαρά εικαστική σύνθεση. Κυρίαρχα στοιχεία είναι οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις, το προσεγμένο σχέδιο, οι σαφείς φόρμες που οδηγούν σε ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται και μια σειρά μονοτυπίες, όπου ο καλλιτέχνης ύστερα από την κούραση του αυστηρού σχεδίου και την πειθαρχία που απαιτούσαν τα προαναφερόμενα έργα, εύρισκε διέξοδο σε συνθέσεις ελεύθερες, χειρονομιακές, στις οποίες ακόμα και το τυχαίο παίζει και αυτό το δικό του ρόλο.

  • Το Μορφωτικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας διοργανώνει, στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36), έκθεση με τίτλο "Το Ζωγραφείο του Φασιανού".Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες, παρουσιάζονται έργα του Αλέκου Φασιανού, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Παρουσιάζονται 72 έργα ζωγραφικής και 14 χαρακτικά. Με την ευκαιρία της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης κυκλοφορεί ομότιτλο βιβλίο - λεύκωμα, στο οποίο περιέχονται τα έργα της έκθεσης, αλλά και κείμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, που αφορούν στην τέχνη του και τις σχέσεις του με τη Γαλλία. Επίσης, περιλαμβάνει κείμενα του Πατρίκ Λαντρ (Μορφωτικού Ακόλουθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα) και του τεχνοκριτικού Τάκη Μαυρωτά.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 του Νοέμβρη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ματιά» των νέων (2002-10-15 00:00:00.0)
«Αναφορές στη θάλασσα» (2000-09-09 00:00:00.0)
Γιορτινές προτάσεις (2000-04-22 00:00:00.0)
Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική στη Σύρο (1999-08-29 00:00:00.0)
Εικαστικές προτάσεις (1998-08-29 00:00:00.0)
"Χρώματα" της άνοιξης (1997-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ