Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μακρόχρονη εικαστική πορεία

Με αναδρομική έκθεση έργων του Κώστα Ανδρέου,που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, ανοίγει και πάλι τις πύλες της στο κοινό η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο εργασιών, με στόχο την αισθητική και λειτουργική βελτίωση του χώρου, υποδέχεται τη νέα εκθεσιακή χρονιά με ένα καινούριο "πρόσωπο". Πρόκειται για την πρώτη, ουσιαστικά, αναδρομική παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, με μεγάλο εύρος ταυτόχρονης παρουσίασης γλυπτών, ζωγραφικών, χαρακτικών και σχεδίων, η οποία καλύπτει μια γόνιμη περίοδο σαράντα πέντε χρόνων σημαντικής εικαστικής κατάθεσης.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτέχνης, "εκτίθεται μια περιπέτεια δουλιάς που ξεκίνησε το 1930. Στη μακρόχρονη εικαστική μου πορεία αναζητώ την εσωτερική ζωή των πραγμάτων. Σε κάθε έργο αναζητώ τη συγκίνηση, το αίσθημα".

"Το ενδιαφέρον του γλύπτη" - σημείωσε η έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Νέλλη Κυριαζή,η οποία έχει και την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου - "επικεντρώνεται στο μυστήριο που κατοικεί στο εσωτερικό της ύλης. Ανικανοποίητος από το εξωτερικό περίβλημα, το φαίνεσθαι, διαπερνά το κέλυφος και σαν αλχημιστής πλάθει τον καρπό του κενού που προκύπτει, την ύλη".

Ο Κ. Ανδρέου, γεννημένος το 1917 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας από Ελληνες γονείς, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι από το 1945. Το 1948 επινοεί μια εντελώς πρωτότυπη τεχνική επεξεργασίας και χρήσης ύλης - τη συγκόλληση ορειχάλκινων φύλλων που θα τον ακολουθεί έκτοτε και θα χαρακτηρίζει την πλαστική του κατάθεση. Χαρακτηριστικό της γλυπτικής του δημιουργίας, οι μεγάλοι θεματικοί κύκλοι - Ταύροι, Αλογα, Σειρήνες, Πουλιά, Αρχέτυπες κολόνες - ενώ η ζωγραφική του, καθαρά ανθρωποκεντρική, διακρίνεται για τον πλούτο του χρώματος και την αυστηρά υπολογισμένη τεκτονικότητα της δομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ