Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστροφή στο μύθο

Στα πλαίσια του αφιερώματος "Χαμένοι ήρωες του αμερικανικού σινεμά",η ΕΤ - 3, στις 21.00, προβάλλει την ταινία "Οι τρομοκράτες".Μια ασπρόμαυρη ταινία του 1954 σε σκηνοθεσία Λουίς Αλεν. Τρεις κακοποιοί εισβάλλουν σ' ένα εξοχικό σπίτι και παραμονεύουν να περάσει το τρένο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και να τον δολοφονήσουν. Περίφημο καλτ αμερικανικό φιλμ νουάρ της δεκαετίας του '50, που γνώρισε μεν αποτυχία όταν πρωτοπροβλήθηκε, ενώ αργότερα απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ γιατί ακριβώς κατά έναν παράξενο τρόπο προέβλεψε τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Με τον Φρανκ Σινάτρα.

Από τη ΝΕΤ στις 00.15 "Η περιπλάνηση της Μίνας",του Τζαφάρ Πανάι.

Ο ιρανικός κινηματογράφος έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Ενα από τα πιο σπουδαία δείγματα κινηματογραφικής τέχνης είναι και η ταινία που θα παρακολουθήσουμε σήμερα, με ένα μικρό κορίτσι που περιπλανιέται στους δρόμους. Είναι ένα παιδί, που κάθε μέρα όταν σχολάει, περιμένει έξω από το σχολείο τη μητέρα του. Μια μέρα η μητέρα του αργεί, ο δρόμος αδειάζει από μαθητές και γονείς. Η μικρή Μίνα βαριέται να περιμένει άλλο και νομίζοντας ότι γνωρίζει καλά το δρόμο της επιστροφής, παίρνει το λεωφορείο. Κατεβαίνει στη στάση και ξαφνικά, τόσο ξαφνικά που ξαφνιάζει τον θεατή, λέει δυνατά: "Αρκετά, δε θέλω να παίξω άλλο". Ετσι συνειδητοποιούμε ότι η μικρή "έπαιζε" ένα μικρό ρόλο σε κάποια ταινία. Τα γυρίσματα σταματούν, το μικρό κορίτσι συνεχίζει το δρόμο του και ο φακός την ακολουθεί μέσα στους δρόμους της Τεχεράνης, χωρίς η μικρή να το υποψιάζεται. Ετσι ξεκινά η άλλη ταινία, που ξεπερνά το μύθο της πρώτης για να δημιουργήσει το δικό της μύθο.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Η επιστροφή του ασώτου" του Εβαλντ Σίερμ.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπαρξιακή ταινία τσεχοσλοβάκικης παραγωγής, ένα δυνατό ψυχογράφημα που παρουσιάζει την ολοκληρωμένη εικόνα ενός άνδρα, τον εσωτερικό του αγώνα, τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες του ως προς αυτό που αποκαλούμε επιτυχημένη ζωή, που για τον ίδιο είναι μια λέξη κενή χωρίς νόημα. Με τους Γιαν Κάσερ και Γιάνα Μπρεγιάτσοβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ