Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το αθλητικό ΟΧΙ σήμερα

Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει μια από τις πιο ένδοξες στιγμές στην ιστορία της. Σύσσωμος ο λαός αρνήθηκε να υποταχθεί στα τελεσίγραφα των φασιστών, όπως αυτά εκφράστηκαν επίσημα στην ιταλική γλώσσα. Ετσι ξεκίνησε ένα άλλο έπος, αυτό της Εθνικής Αντίστασης.

***

Οταν το πρωί εκείνο της 28ης Οκτώβρη οι Ιταλοί φασίστες έθεταν τελεσίγραφο παράδοσης, ο ελληνικός λαός απάντησε φραστικά και πρακτικά ΟΧΙ. Στη λέξη αυτή κρυβόταν η θέλησή του να διατηρήσει αλώβητα όχι μόνο κάποια κομμάτια γης, ουρανού και θάλασσας αλλά εξ ίσου την παράδοση, την κουλτούρα και την οντότητά του. Επιβεβαίωσε έτσι την άποψη πως το έπος του ΟΧΙ και της Αντίστασης αφορούσε και την καθημερινή ζωή μας. Ο αθλητισμός ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των δραστηριοτήτων ενός λαού. Και μάλιστα, κατά κύριο λόγο του σημαντικότερου κομματιού του, δηλαδή της νεολαίας. Η ιδεολογία και η πρακτική που διέπουν εν γένει τον αθλητισμό γαλουχεί χαρακτήρες και διαμορφώνει συνειδήσεις... Αποτελεί βασικότατο μηχανισμό κοινωνικοποίησης.

***

Πάνω στα ελεύθερα βουνά οι αγωνιστές και η ελεύθερη κυβέρνηση, ή αργότερα στις ελεύθερες συνοικίες της χώρας, ο αθλητισμός δεν ήταν μόνο μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Ούτε, πολύ περισσότερο, μοχλός για την απόκτηση κέρδους και κοινωνικής προβολής. Ηταν ένα μάθημα, μια μορφή κοινωνικοποίησης χωρίς αναγκαστικό χαρακτήρα. Οι νέοι και οι νέες βίωναν το πραγματικό νόημα του "ευ αγωνίζεσθαι" και κατανοούσαν τη φιλοσοφία των Ολυμπιακών που γεννήθηκαν στη χώρα μας. Επλαθαν σώματα αλλά και νου υγιή. Περίπου 5 δεκαετίες αργότερα η χώρα μας υφίσταται μια νέα ιμπεριαλιστική επίθεση. Μόνο που τώρα οι ιθύνοντες χρησιμοποιούν το παράδειγμα του Δούρειου Ιππου και είναι περισσότερο υπομονετικοί. Δε θέτουν τελεσίγραφα. Αφήνουν το χρόνο και τους υποτακτικούς να λειτουργήσουν υπέρ τους. Αφού μετέτρεψαν τον αθλητισμό σ' επιχείρηση, προχωρούν στο επόμενο στάδιο. Την αφελληνοποίησή του.

****

Ενα από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας, η ΑΕΚ, πουλήθηκε σε πολυεθνική εταιρία και κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει πως θ' ακολουθήσουν και άλλα. Ετσι το μεγάλο κεφάλαιο αφ' ενός διεισδύει στην Ελλάδα με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις, αποκτώντας ταυτόχρονα εξουσία και επιρροή. Αφ' ετέρου έχει τη δυνατότητα να κοινωνικοποιήσει τους εμπλεκομένους στους δικούς του κώδικες. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γεγονός που συνδέεται άμεσα με κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων...

***

Για συγκεκριμένους όσο και προφανείς λόγους οι, διαχρονικά, κρατούντες επιδιώκουν ανάλογες επέτειοι ν' αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα. Να είναι γιορτούλες για χαρές, παρελάσεις και λόγους με άοσμο χαρακτήρα. Ομως δεν είναι έτσι. Τα ιδεώδη του ΟΧΙ και της Αντίστασης παραμένουν επίκαιρα. Και αφορούν κάθε πτυχή της κοινωνίας, άρα και τον αθλητισμό.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ