Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Προώθηση διαλόγου" επιχειρεί ο Χιλ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Αμερικανός διπλωματικός απεσταλμένος Κρις Χιλ επανήλθε χτες στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και "αντικειμενικό σκοπό" να αρχίσουν ("επιτέλους") οι συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας για το μέλλον της επαρχίας.

Μετά τις επαφές του με τον Μιλουτίνοβιτς ο Χιλ αναμενόταν να μεταβεί στην Πρίστινα, για συνομιλίες με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ηγέτη Ιμπραήμ Ρουγκόβα, σήμερα (Τρίτη).

"Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και με τις δύο πλευρές", σχολίασε στα Σκόπια ο Φίλιπ Ρίκερ, εκπρόσωπος του Χιλ - του οποίου "τυπική" θέση είναι αυτή του πρεσβευτή στην ΠΓΔΜ, αλλά ηγείται των δυτικών "προσπαθειών εξεύρεσης λύσης" από την απαρχή της κρίσης, το Φλεβάρη.

Βάσει της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς (12/10), Βελιγράδι και Πρίστινα έπρεπε ως χτες, Δευτέρα, "να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον του Κοσσόβου", αλλά ο Ρίκερ διασαφήνισε ότι η Ουάσινγκτον δε θεωρεί την ημερομηνία "δεσμευτική", αλλά "βάση για την απόδειξη της συμμόρφωσης" της σερβικής πλευράς.

Η προσπάθεια εγκατάστασης των "εμπειρογνωμόνων" για τη σερβική συμμόρφωση (περίπου 2.000, υπό τη νομική "ομπρέλα" του ΟΑΣΕ) προχώρησε χτες, έστω και "με αργό ρυθμό", όπως σχολίαζε το "Ασοσιέιτεντ Πρες": περίπου 70 Αμερικανοί έφθασαν στο Βελιγράδι την Κυριακή και αναμενόταν να αρχίσουν την πορεία τους προς το Κόσσοβο χτες και σήμερα.

Κατά το "Γερμανικό πρακτορείο" που επικαλέστηκε το γιουγκοσλαβικό ανεξάρτητο ραδιόφωνο "B92 - Open Yugoslavia", οι ΗΠΑ συνολικά θα στείλουν πολιτικό προσωπικό 300 ατόμων για την Αποστολή Επαλήθευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο προβλέπεται να περιλάβει "μη οπλισμένους εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ