Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΝΤΙΣΚΟΤΕΚ
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ.-

Δύο ακόμα έφηβοι υπέκυψαν χτες στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 62. Τα αίτια όμως της χειρότερης τραγωδίας στην ιστορία της σκανδιναβικής αυτής χώρας παραμένουν περιέργως αδιευκρίνιστα, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν τεχνηέντως να "ξεχάσουν" τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για εμπρηστική ρατσιστική επίθεση.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από την πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στη ντισκοτέκ του Γκέτεμποργκ ανήλθε στους 62, ανακοίνωσε χθες η τοπική αστυνομία, διευκρινίζοντας ότι υπέκυψαν στα εγκαύματά τους δύο σοβαρά τραυματισμένοι νέοι. Ενας εξ αυτών εξέπνευσε σε νοσοκομείο του Μπέργκεν της Νορβηγίας, όπου είχε διακομιστεί την περασμένη Παρασκευή και νοσηλευόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ΝΤΒ. Από τους 190 πλέον τραυματίες, οι 17 παραμένουν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και μόνο πενήντα βρίσκονται πια εκτός κινδύνου, σύμφωνα με τους γιατρούς. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο τις επόμενες μέρες.

"Στο σκοτάδι"

Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας οι σουηδικές αρχές διέταξαν άμεσες έρευνες σε βάθος, ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις σε αυτή την τραγωδία, που "χτύπησε" εντελώς αναπάντεχα τη σουηδική κοινωνία και προκάλεσε ανείπωτη θλίψη και πόνο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια "έκρηξη" που ακούστηκε στην οροφή του κτιρίου και την αστραπιαία και μανιακή μετάδοση της πυρκαγιάς σε όλο το κτίριο, που στέγαζε τη ντισκοτέκ - στέκι μεταναστών. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", μιλούν για καπνό που ερχόταν από τις σκάλες και τις εξόδους κινδύνους, αρκετά πριν ξεσπάσει μέσα στην αίθουσα που διεξαγόταν ο χορός, η φωτιά, αναιρώντας κατά κάποιο τρόπο τις εκτιμήσεις που διέρρευσαν στο Τύπο και έκαναν λόγο για πρόκληση της φωτιάς από τα πολυάριθμα κεριά της αίθουσας που αποτελούσαν μέρος του παραδοσιακού ντεκόρ του Χαλογουίν. Πάντως, τα θύματα είναι σχεδόν στην πλειονότητά τους Σουηδοί πρώτης γενιάς, παιδιά μεταναστών και το 80% αυτών είναι μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε η "Ενωση Μουσουλμάνων" στη Σουηδία. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και η 17χρονη Ελληνίδα Παρασκευή Μπούρα.

Παρ' όλα αυτά, τέσσερις μέρες μετά, τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν άγνωστα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. "Δουλεύουμε ασταμάτητα για να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Θέλουμε ακόμη μερικές ημέρες. Ο χρόνος και η σχολαστικότητα στις έρευνες κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι καθοριστικοί παράγοντες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας Μπενγκτ Στααφ.Ανεξάρτητα από τα αίτια της πυρκαγιάς, που ίσως να ήταν εμπρησμός ή ατύχημα, οι διοργανωτές της "βραδιάς - ντίσκο" θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, επειδή τη στιγμή της τραγωδίας 400 νέοι ήταν συνωστισμένοι σε μια αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων, δήλωσε χτες ο γενικός εισαγγελέας Ουλφ Νόρεν.Ενας ή και περισσότεροι από τους οκτώ διοργανωτές, θα διωχτούν από τη Δικαιοσύνη για αμέλεια που προκάλεσε το θάνατο τόσων ανθρώπων, επισήμανε ο εισαγγελέας, ενώ, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, διοργανωτής της βραδιάς ήταν ένας 19χρονος του οποίου ο αδελφός και ο εξάδελφος χάθηκαν στην καταστροφή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ