Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Στο σκοτάδι της απελευθέρωσης

Το ΔΣ απέρριψε τον προτεινόμενο από τη διεύθυνση προϋπολογισμό, ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερες περικοπές

Στο σκοτάδι της απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς με συρρίκνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας και απολύσεις, ρίχνει η κυβέρνηση τη ΔΕΗ, κάνοντας αρχή από σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό της Επιχείρησης. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή - πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια - εξέλιξη της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, το οποίο απέρριψε τον προτεινόμενο από τη διοίκηση προϋπολογισμό, με το ψευτοεπιχείρημα της εξασφάλισης καλύτερης ανταγωνιστικής θέσης και έχοντας προφανώς στο στόχαστρο δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, αποφασίστηκε η σύνταξη νέου προϋπολογισμού, με κύριο χαρακτηριστικό και στόχο "τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας". Η διοίκηση της ΔΕΗ, παραβλέποντας τη θετική πορεία της εταιρίας, τα αυξημένα έσοδά της, αλλά και τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση της κερδοφορίας της, αποφάσισε - εκτελώντας προφανώς κυβερνητικές οδηγίες και εντολές - να αρχίσει άμεσα η συρρίκνωση της Επιχείρησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ζωτικός χώρος για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στον κλάδο της ενέργειας. Σ' αυτά τα πλαίσια η περιβόητη "μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας" θα εξασφαλιστεί μέσα από τη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 700 εργαζόμενους, από την αμφισβήτηση και περιορισμό δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και από "εκπτώσεις" στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας.

Ο λόγος της δήθεν αναγκαιότητας μείωσης του κόστους παραγωγής, που επικαλέστηκε το ΔΣ της Επιχείρησης για την απόρριψη του προτεινόμενου προϋπολογισμού, είναι φανερό ότι συνδέεται με τα γενικότερα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση της ΔΕΗ και ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η εν λόγω μείωση του κόστους παραγωγής που επικαλούνται ταυτίζεται με περικοπές στις παντός είδους παροχές των εργαζομένων, καθώς οι δύο άλλοι καθοριστικοί παράγοντες στο κόστος της Επιχείρησης, όπως τα καύσιμα και οι αποσβέσεις των επενδύσεων, θεωρούνται δεδομένοι και δεν μπορεί να υπάρξει περικοπή.

Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά τον προτεινόμενο προϋπολογισμό, προβλέπονται αποχωρήσεις προσωπικού κατά 1.144 άτομα, έναντι προσλήψεων 460 ατόμων, που σημαίνει μείωση προσωπικού το 1999 κατά 700 άτομα περίπου. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της ενταγμένης σε διαπλεκόμενα συμφέροντα ανάπτυξης της εταιρίας είναι ο αυξανόμενος καθαρός δανεισμός της (που τελικά γίνεται για να φέρουν οι κυβερνώντες σε πέρας τα διάφορα σκάνδαλα που βρίσκονται σε εξέλιξη), ο οποίος για το 1999 προβλέπεται στα 114 δισ. δρχ. έναντι 106 δισ. δρχ. το 1998 και 15 δισ. δρχ. το 1996. Ενδεικτικά δε προς τα προαναφερόμενα διαπλεκόμενα είναι τα γνωστά σε όλους πλέον σκάνδαλα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, στα υδροηλεκτρικά κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ