Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην "παγίδα" της διεύρυνσης
  • Οι ισχυροί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκρίνουν την Τουρκία για ένταξη και πιέζουν για "λύση" του Κυπριακού
  • Εκβιασμοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου

Η πολιτική υποβάθμιση της Κύπρου, δεν προκύπτει μόνο από τη νέα ταξινόμηση ενδιαφέροντος της Κομισιόν, και από την επανάληψη της υποκριτικής εκδήλωσης συμπαράστασης "για τη μη επίλυση του Κυπριακού", αλλά και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αφήνονται αιχμές για "οικονομικές δυσκολίες τα δύο τελευταία χρόνια".

Ο Βαν ντε Μπρουκ έκανε λόγο "για μέχρι πρόσφατα σχετικά προστατευμένη κυπριακή οικονομία",με συνέπεια "προβλήματα", ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, για τα οποία χρειάζεται "συνέχιση και ένταση της απελευθέρωσης". Ολόκληρη η δήλωση για την Κύπρο του αρμοδίου επιτρόπου έχει ως εξής: "Η έκθεση για την Κύπρο καλύπτει την περίοδο μετά τη γνωμοδότηση του 1993. Η κυπριακή οικονομία έχει σχετικά καλή απόδοση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες τα τελευταία δύο χρόνια.Η ανισότητα μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος του νησιού αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, η ένταξη της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου και του βόρειου τμήματος, στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δε θα προκαλέσει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου με την Κύπρο προχωρά ομαλά. Λυπούμαστε που η προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή. Αυτό σημαίνει ότι η εξέταση δεν καλύπτει όλο το νησί. Η εξέταση αποκάλυψε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει ήδη σημαντική πρόοδο. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες στην ενιαία αγορά, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη του Συμβουλίου ότι η πορεία προσχώρησης και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού θα ενισχύσουν το ένα το άλλο". Ας σημειωθεί ότι, όπως συνηθίζει, ο Βαν ντε Μπρουκ "εξισορρόπησε" έντεχνα τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η Κομισιόν "δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον Ντενκτάς" και "είναι δική του ευθύνη" η μη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες "θα συνεχιστούν με την Κύπρο", δηλαδή τη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας.

Η Τουρκία

Η ένταξη ειδικού κεφαλαίου για την Τουρκία στην "έκθεση προόδου" είναι παράνομη στη βάση της αρνητικής γνωμοδότησης της Κομισιόν (1989) και δικαιολογείται μόνο από την ειδική εντολή του Κάρντιφ, με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνα πρωθυπουργού. Οπωσδήποτε όμως οι δηλώσεις του Βαν ντε Μπρουκ για "προετοιμασία" της Αγκυρας για προσχώρηση, υπερβαίνουν των εντολών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, ο Βαν ντε Μπρουκ αρνήθηκε να επαναλάβει ακόμη και αυτή την παράγραφο 35, των ομόφωνων αποφάσεων του Λουξεμβούργου για τους "όρους συνεργασίας" με την Αγκυρα. Ολόκληρη η δήλωση του αρμοδίου Ολλανδού επιτρόπου για την Τουρκία έχει ως εξής:

"Σχετικά με την Τουρκία. Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ,η Κομισιόν ετοίμασε μια τακτική έκθεση για την Τουρκία. Η έκθεση αυτή εξετάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική για την Τουρκία σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως και για τις υποψήφιες χώρες της ΚΑ Ευρώπης. Αποτυπώνει μια σαφή και αντικειμενική εικόνα της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης και της προόδου της στην υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου.

Η έκθεση σημειώνει τις ελλείψεις στο πολιτικό σύστημα, ιδίως όσον αφορά το ρόλο των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Σ' ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, η έκθεση τονίζει το δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα.Επικρατεί ωστόσο υπερβολική μακροοικονομική αστάθεια και παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, ιδίως στον υπανάπτυκτο τραπεζικό τομέα. Επιπλέον χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης μεγάλων τμημάτων του τουρκικού πληθυσμού εκτός Κων/πολης, Σμύρνης και Αγκυρας, των οποίων η κατάσταση παραμένει υπανάπτυκτη".

Στην έκθεση γίνεται απλός υπαινιγμός "στην ανάγκη να συμβάλει ενεργά η Τουρκία στην επίλυση των διαφορών της με ορισμένες γειτονικές χώρες, με ειρηνικά μέσα και συμβατά με το διεθνές δίκαιο", χωρίς καν να αναφέρεται ονομαστικά η Ελλάδα. Τέλος, η έκθεση κάνει ξεχωριστή αναφορά στην "Ευρωπαϊκή Διάσκεψη" για τη διεύρυνση και στην "άρνηση συμμετοχής της Τουρκίας". Οπως δήλωσε ο Χανς Βαν ντε Μπρουκ "το Συμβούλιο πρέπει να επαναβεβαιώσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, η οποία αποτελεί γέφυρα για τη διαδικασία διεύρυνσης και δεν πρέπει να αποδυναμωθεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αγκυρα τα ΕΥΡΩ, στο περιθώριο η Αθήνα (1998-10-21 00:00:00.0)
Στην ΕΕ "προσβλέπει" η Τουρκία (1998-07-24 00:00:00.0)
Η Κύπρος στο κατώφλι της ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης (1997-07-22 00:00:00.0)
Κρίσιμος χρόνος το '97 για το Κυπριακό (1997-03-01 00:00:00.0)
Δουλοπρέπεια και τηλετύφλωση (1996-11-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ