Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "Κυρα - Μάρθα" των παιδιών

Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα των αλλοτινών "Διαπλασόπουλων",συναντήθηκαν και "συνάντησαν" χτες το βράδυ στη "Στοά του Βιβλίου" τον μυθικό Γρηγόριο και τους "συνεργάτες" του. Μεταξύ άλλων τους: Πέτρο Πυργωτό, Λουκιανό Χαρμόσυνο, Ανανία, Αίσωπο, Αγάπη, Ερανιστή, Αναγνώστη, Εκτακτο, Μαθουσάλα, Μεταφραστή, Μυθολόγο, Αντίλαλο, Φιλότεχνο, Φαίδων, Κυρα - Μάρθα, Τρισεύγενη, Ξενότιμο... Θα πείτε κάποιοι "δεν τους ξέρουμε, ποιοι είναι αυτοί;".

Ε, λοιπόν, είναι ο εξής ένας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος,με "τα πολλά μεικτά μεγάλα ονόματά του", που θα 'λεγε κι ο ποιητής. Ο Ξενόπουλος της "Διάπλασης των Παίδων",του περίφημου περιοδικού που καλλιέργησε - ηθικά, μορφωτικά, λογοτεχνικά - τα παιδιά αλλοτινών εποχών. Θησαυρούς αυτού του περιοδικού ξανάφεραν στο "φως" για χάρη των σημερινών μικρών παιδιών, οι εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση,οργανώνοντας και τη χτεσινή "συνάντηση" με τον Ξενόπουλο και με τα πρώτα (έξι) πανέμορφα βιβλία της σειράς για παιδιά "Η Κυρα - Μάρθα". Οι τίτλοι των πρώτων έξι βιβλίων είναι: "Η κυρία Τρομάρα", "Οι μικροί βοσκοί", "Ο Τάκης κι ο Τοτός", "Ο ανδρείος Αχιλλέας", "Τα πουλιά της αυλής", "Ο Γιαννάκης στο λούνα παρκ".

Πρόκειται για υπέροχες, ψυχαγωγικές (με την κυριολεξία της λέξης), γεμάτες χιούμορ και γλυκύτητα ιστοριούλες, γραμμένες από τον Ξενόπουλο στη "Διάπλαση", που στην παρούσα πανόδετη έκδοσή τους εικονογραφούνται με τις αυθεντικές εικόνες που τα συνόδευε στη "Διάπλαση". Δηλαδή με χαρακτικά μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία στην έκδοση επιχρωμάτισαν σύγχρονοι ζωγράφοι. Η επιλογή των κειμένων και η έκδοση έγινε από επιτελείο ειδικών και η φιλολογική επιμέλεια από τον πλέον κατάλληλο για την περίπτωση, τον συγγραφέα, κριτικό και βιβλιογράφο Κυριάκο Ντελόπουλο,ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών της χτεσινής εκδήλωσης.

Ομιλητές επίσης ήταν ο εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος,με θέμα "Από τους ασπασμούς του "Φαίδωνα" στις ιστορίες της "Κυρα - Μάρθας"", η ιστορικός της Τέχνης Αθηνά Σχοινά και ο εκδότης Νίκος Βλάσσης.Αποσπάσματα από κείμενα του Ξενόπουλου διάβασε η Αννα Συνοδινού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ