Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυτοψία στη Μάνη

Θέματα προστασίας αρχαιολογικών χώρων και αιτήματα ιδιωτών θα εξετάσει κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, που περιοδεύει στην Πελοπόννησο. Η πρώτη στάση - αυτοψία έγινε στο Ιουστινιάνειο Τείχος, στην Κόρινθο. Ακολουθεί η Μάνη,που θα προβληματίσει το Συμβούλιο, αφού θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και στη θέση Προφήτης Ηλίας της Κοινότητας Λάγιου, όπου εκκρεμεί αίτημα για λατομείο.

Το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το 1994 απέρριψε το αίτημα, επειδή στην περιοχή υπάρχουν αρχαία λατομεία που έβγαζαν το κόκκινο μάρμαρο της Μάνης και λειτουργούσαν από τους Προϊστορικούς έως τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Η μεταφορά των λατομημένων όγκων γινόταν πάνω σε σωζόμενο αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο, ενώ έχουν εντοπιστεί και ίχνη οικισμού.

Το θέμα επανήλθε το 1995 στο ΚΑΣ, όπου ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι η έκταση των 97,5 στρεμμάτων,στην οποία θέλει να λειτουργήσει λατομείο, δε συμπίπτει με τα αρχαία λατομεία. Απόφαση τότε δεν ελήφθη, μέχρις ότου γίνει αυτοψία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ