Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η έρευνα ενός Σπηλαίου

Αρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το διήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: "Σπήλαιο Θεόπετρας - Δώδεκα χρόνια ανασκαφών και έρευνας",που διοργανώνουν η ΝΑ Τρικάλων, η Κοινότητα Θεόπετρας Καλαμπάκας και ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

Είκοσι τρεις επιστήμονες Ελληνες και ξένοι, ανάμεσά τους και η ανασκαφέας του Σπηλαίου Νίνα Κυπαρίσση - Αποστολίκα,με ανακοινώσεις τους παρουσιάζουν τη σπουδαιότητα της ανασκαφής, κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι οι επιχώσεις του Σπηλαίου καλύπτουν τουλάχιστον 50.000 χρόνια στη Θεσσαλία. Στα ιζήματα, δε, αντικατοπτρίζονται όλες οι εναλλαγές του κλίματος από το θερμό στο ψυχρό. Στη Θεόπετρα διαπιστώνεται μετάβαση από την Παλαιολιθική στη Μεσολιθική και στη Νεολιθική Εποχή, δηλαδή τη μετάβαση στο Ολόκαινο που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερες εισηγήσεις αφορούν στο ανθρωπολογικό υλικό που έχει βρεθεί, στα οστά ζώων, στην αρχαιοβοτανολογία και στη ζωοαρχαιολογία της Νεολιθικής Θεόπετρας, στα λίθινα εργαλεία κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ