Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγράφισαν το "θέατρο του κόσμου"

Η "Ζωγραφική για το θέατρο",όπως την αντιμετώπισαν τρεις από τους μεγαλύτερους Ελληνες ζωγράφους, οι Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας,είναι το θέμα της μεγάλης έκθεσης, που εγκαινιάστηκε, χτες, στο Μέγαρο Μουσικής. Μέσα από την έκθεση επιχειρείται η αναβίωση μιας ολόκληρης περιόδου του ελληνικού θεάτρου, που ξεκινά από τη δεκαετία του '30 κι εστιάζεται κυρίως στις δεκαετίες του '50 και '60, στη διάρκεια των οποίων μεγαλούργησαν δημιουργοί, όπως οι Μ. Χατζιδάκις, Ζ. Νικολούδη, Ρ. Μάνου, Κ. Κουν.

Η έκθεση συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό έργων, σχεδόν εκατό από κάθε καλλιτέχνη, σχέδια, τρισδιάστατες μακέτες, κοστούμια, σκηνικά στοιχεία και αντικείμενα (όπως τα ζωγραφιστά τραπεζάκια του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα ή ταπισερί και των τριών). Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα προβάλλονται βίντεο με τη δουλιά των τριών ζωγράφων.

Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή του Γιάννη Μόραλη, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη), το Θεατρικό Μουσείο Αθηνών, το Θέατρο Τέχνης, το αρχείο Ελληνικού Χοροδράματος, το Εθνικό Θέατρο, το Πελοποννησιακό Μουσείο και ιδιωτικές συλλογές.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός Τέχνης Εφη Ανδρεάδη, ενώ την αρχιτεκτονική επιμέλεια οι Σ. Χαραλαμπίδου - Διβάνη, Ειρ. Χαραλαμπίδου και Χρ. Λασκαρίδης. Θα λειτουργήσει μέχρι το Γενάρη, καθημερινά (10π.μ. - 6μ.μ.). Γενική είσοδος 1.500 δρχ, φοιτητικά - παιδικά 500 και οικογενειακά 3.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ