Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νοέμβρης με πρεμιέρες

Ο θίασος "Φάσμα" του Αντώνη Αντύπα εγκαινιάζει το χειμώνα στο "Απλό Θέατρο",με το έργο του Βασίλη Αργυρόπουλου "Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά",που ανεβαίνει, σήμερα, στη Νέα Σκηνή,σε σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου,με την Εύα Κοταμανίδου.Το έργο βραβεύτηκε από το ΥΠΠΟ το 1996. Η συνάντηση μιας μοναχικής γυναίκας μ' έναν παπαγάλο γίνεται αιτία για μια αναδρομή στο παρελθόν. Μέσα από τη μνήμη, η ηρωίδα ξετυλίγει το νήμα μιας στερημένης ζωής. Με αξιοπρέπεια, χιούμορ και συγκίνηση, αναζητά αφορμές για να αντλήσει ελπίδα, ώστε να συνεχίσει να ζει.

Επίσης, στην Κεντρική Σκηνή του "Απλού",αύριο θα δοθεί η πρεμιέρα του βραβευμένου με Πούλιτζερ 1998 έργο της Πόλα Βόουγκελ "Πώς έμαθα να οδηγώ",σε απόδοση - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Παίζουν: Γιώργος Κέντρος, Γεωργία Αποστόλου, Μαρία Κατσανδρή, Φώτης Κέπελης, Φαίδρα Δρούκα.Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, "το έργο διαπραγματεύεται την ιστορία δυο μοναχικών ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκουν ο ένας τον άλλο από ανάγκη. Δίνουν και παίρνουν πόνο μαζί με αγάπη και, στο τέλος, μοιραία αλληλοκαταστρέφονται. Γύρω από τους δύο κεντρικούς ήρωες, περιστρέφονται και τα πρόσωπα της οικογένειας. Η ιδέα της οικογένειας κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στο έργο".

  • Η κορυφαία ηρωίδα της νεοελληνικής πεζογραφίας, η θρυλική "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,επανέρχεται, σήμερα, στη σκηνή του θεάτρου "Πολιτεία",σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,σκηνικά - κοστούμιαΕρσης Δρίνη και μουσική επιμέλεια Τάκη Φαραζή.Στο ρόλο της Φραγκογιαννούς, η Λυδία Κονιόρδου.Παίζουν επίσης: Σωτήρης Χατζάκης, Αδριανή Τουντοπούλου, Μάρθα Φριτζίλα, Μίνα Λουίζου, Μαρία Καντιφέ.Παίζουν οι μουσικοί: Δήμος Παπαοικονόμου, Μιχάλης Χολέβας.Η Φραγκογιαννού, μια γυναίκα μόνη, μέσα στη νύχτα των ενστίκτων της. Θα την επισκεφτούν η αγρύπνια, η αποκάλυψη, η ύβρις. Εκείνη θα αντιτάξει το τραγικό της μέγεθος. Τη θέση της μάνας θα πάρει ο πιο τρομερός απεσταλμένος.
  • Στις 14 Νοέμβρη θα ανέβει στο θέατρο "Βασίλης Αυλωνίτης",το έργο "Ιστορίες αιδοίου" της Ιβ Ενσλερ.Γεμάτοι ευαισθησία και χιούμορ, πίκρα, οργή και ειρωνεία, οι μονόλογοι που συνθέτουν το έργο βασίζονται σε αυθεντικές μαρτυρίες, που η συγγραφέας συνέλεξε, μιλώντας με περισσότερες από 200 γυναίκες. Η απόδοση και σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη,η επιμέλεια των κειμένων της Κατερίνας Χριστοδούλου,τα σκηνικά - κοστούμια της Εύας Νάθενα και η μουσική επιμέλεια της Μαρτίν Κριθαρά.

Η συγγραφέας του έργου Ιβ Ενσλερ, η οποία παρακολούθησε πρόβες, σημειώνει: "Εκείνο που κατάλαβα βλέποντας την πρόβα είναι ότι υπάρχει συλλογικό ασυνείδητο και ότι σ' αυτήν τη συλλογική ιστορία υπάρχει πολύς πόνος, χαρά, επιθυμία. Μου έκανε εντύπωση η ελληνική εκδοχή. Το βρήκα συναρπαστικό, γιατί πρόκειται για μια διαδικασία επανατοποθέτησης. Ο συγγραφέας πιστεύω ότι οφείλει να υποτάσσεται στον πολιτισμό του κάθε λαού".

Παίζουν: Ελένη Καστάνη, Αννέτα Παπαθανασίου, Αλεξάνδρα Παυλίδου και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.Στην παράσταση καλείται να συμμετέχει και το κοινό. Κάθε πρόγραμμα περιέχει ένα ένθετο ερωτηματολόγιο - διαφορετικό για γυναίκες και άντρες - το οποίο καλούνται οι θεατές να συμπληρώσουν πριν μπούνε στην αίθουσα. Οι πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις θα εντάσσονται στην παράσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαρτιάτικες πρεμιέρες (2008-03-19 00:00:00.0)
Νέες πρεμιέρες (2007-12-08 00:00:00.0)
Επαναλήψεις και νέα έργα (2004-10-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-11-22 00:00:00.0)
Για μικρούς και μεγάλους (2000-12-01 00:00:00.0)
Πλούσια θεατρική δράση (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ