Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ασματα" ζωής και δημιουργίας

"Είχα τρεις ζωές/ τη μια την πήρε ο άνεμος/ την άλλη οι βροχές/ κι η τρίτη μου ζωή/ κλεισμένη σε δυο βλέμματα/ πνίγηκε μες στο δάκρυ...".

Μόνος, αυτός "κι ο Δράκος στη μεγάλη σπηλιά", στο μπουντρούμι της χωροφυλακής στη Ζάτουνα, όπου τον είχε φυλακίσει η χούντα, ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει το τραγούδι "Είχα τρεις ζωές". Αυτό το ανέκδοτο τραγούδι, σε στίχους του συνθέτη, είναι το πρώτο του CD "Ασματα",που "γεννήθηκε" τον περασμένο Απρίλη στη Γερμανία και μόλις κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τη"Μίνος". Η Μαρία Φαραντούρη σφραγίζει με την ερμηνεία της τα 15 τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, που περιλαμβάνονται στο δίσκο, σε ποίηση των Μανώλη Αναγνωστάκη, Κώστα Καρυωτάκη, Μάνου Ελευθερίου, Σενγκόρ, Γιάννη Θεοδωράκη, Μιχάλη Γκανά, Ινας Κούτουλα και του συνθέτη. Μια μουσική διαδρομή από το 1970-1996, μέσα από τραγούδια, στην πλειοψηφία τους λησμονημένα από το συνθέτη, που ηχογραφήθηκαν με πρωτοβουλία του Αστέρη Κούτουλα, συνεργάτη του συνθέτη, και του Γερμανού συνθέτη - μουσικού Χένινγκ Σμιτ. Ανάμεσά τους και δύο κομμάτια από τα "Λυρικώτατα", σε ποίηση του αδελφού του, Γιάννη Θεοδωράκη,που είναι και τα τελευταία τραγούδια του συνθέτη.

Δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος για το τελικό αποτέλεσμα και την ερμηνεία τής Μ. Φαραντούρη ("Ζει μια καινούρια φωνητική άνοιξη"), ο Μ. Θεοδωράκης, κατά τη χτεσινή παρουσίαση του δίσκου, δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στην ιστορία των τραγουδιών: Στο "Χρησμό" του Μάνου Ελευθερίου,από την "Αρκαδία ΙΙ", που επίσης γράφτηκε στη Ζάτουνα το '69. "Είναι, είπε από τα πιο σπαρακτικά τραγούδια μου, το πιο αγαπημένο". Στο "Ισκιοι βουβοί" του Μανώλη Αναγνωστάκη, που το έγραψε στο Ντουμπρόβνικ το '72, αλλά και στα τραγούδια, σε ποίηση του πρώην προέδρου της Σενεγάλης Σενγκόρ,που "τα είχα σε μετάφραση στον Ωρωπό και τα είχα τραγουδήσει σε μουσικές βραδιές στο στρατόπεδο".

"Η συνεργασία μου με τον Μίκη είναι πάντα για μένα μια έκπληξη", είπε η Μ. Φαραντούρη, σημειώνοντας τη συμβολή σπουδαίων Γερμανών μουσικών στην ηχογράφηση του δίσκου (η ενορχήστρωση είναι του Χ. Σμιτ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγκυρο γερμανικό περιοδικό "Στέρεο Πλέι" κατέταξε τα "Ασματα" στην πρώτη θέση (τον περασμένο Μάη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ