Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Ακρα του τάφου σιωπή!

Η μονιμότητα έχει μπει στο "μάτι" κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και βιομηχάνων και με διάφορα μέτρα σταδιακά την "αποψιλώνουν". Με ένα μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών μέσω της μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρίες, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του δικαιώματος για το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων. Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή προοπτική, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά και έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τις προσπάθειες συντονισμού και ανάπτυξης αγώνων που έκαναν σύλλογοι εργαζομένων στους πληττόμενους οργανισμούς.

Από το '94 η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να "πλέκει" το νομοθετικό κλοιό γύρω από τη μονιμότητα, παρακάμπτοντας τη συνταγματική κατοχύρωσή της. Η αρχή έγινε με το νόμο 2218/94 περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ακολουθήθηκε απ' τον 2240/94 περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με αυτούς τους νόμους, αλλά και τον πρόσφατο Ν. 2503/97 περί περιφερειακής διοίκησης, στο στόχαστρο μπαίνει ο νεοπροσλαμβανόμενος, που θα μπορεί να προσλαμβάνεται με όλες τις πιθανές και απίθανες μορφές μερικής απασχόλησης.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ καλύφθηκε πίσω από το πρόσχημα ότι δεν αφορά τους ήδη δημόσιους υπάλληλους, για να μην κάνει απολύτως τίποτα. Το ότι δεν αφορά τους δημόσιους υπάλληλους ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησε και όταν προωθήθηκε και ψηφίστηκε τελικά ο νόμος 2414/96 "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ", με βάση τον οποίο μετατρέπονται σήμερα σε ΑΕ δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί. Σιωπή και απέναντι στο νόμο 2469/97 που ακολούθησε και πρόβλεπε την κατάργηση - συγχώνευση ή και μετατροπή σε ΑΕ δημοσίων υπηρεσιών, 1.750 στον αριθμό όπως ομολόγησε η ίδια η κυβέρνηση.

Στο τέλος του '97 η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή του νόμου 2414/96, επιλέγοντας σαν πρώτους οργανισμούς που θα γίνουν ΑΕ, τον ΟΣΚ, τον ΟΔΔΥ, τον ΟΚΑΑ (λαχαναγορά Αθηνών), τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, κάνουν προσπάθειες συντονισμού και αναπτύσσουν αγώνες είτε ξεχωριστά είτε από κοινού. Μετά από πολλές πιέσεις, που έφτασαν μέχρι να καταλάβουν τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, η ηγεσία της τελευταίας "ενεργοποιείται". Συμμετέχει αναγκαστικά σε κάποιες συνεντεύξεις και καλύπτει μια κινητοποίηση τον περασμένο Ιούνη και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να εκφυλίσει τον αγώνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρός της, Γ. Κουτσούκος,μετά τη συνάντηση που είχαν την ίδια μέρα οι σύλλογοι με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,αναμασώντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα, διατυμπανίζει ότι "διασφαλίζεται η μονιμότητα"!!!

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του Προεδρικού Διατάγματος για τον ΟΣΚ πριν 15 μέρες περίπου, αποκάλυψε την απάτη αυτών των επιχειρημάτων. Ομως και πάλι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, έρχεται να αναμασήσει τα ίδια, ψελλίζοντας αίτημα για διασφάλιση της μονιμότητας σε συνθήκες ανώνυμης εταιρίας.

Ο "νέος" υπαλληλικός κώδικας, αντιδραστικός στο χαρακτήρα του, έρχεται να συμπληρώσει τις διατάξεις κατά της μονιμότητας, προβλέποντας ότι ο δημόσιος υπάλληλος απολύεται αν καταργηθεί η οργανική θέση, αλλά και να αφαιρέσει πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες που είχαν ντε φάκτο κατακτήσει οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ ενεργοποιείται περισσότερο και απ' την κυβέρνηση για την προώθησή του, σημειώνοντας ότι "ο κώδικας βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση"!!!

Αυτή ακριβώς η ενδοτική στάση της πλειοψηφίας, τροφοδοτεί παραπέρα την κυβερνητική επίθεση. Ετσι ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Α. Παπαδόπουλος αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για επιβολή "ευέλικτων μορφών εργασίας" στο δημόσιο και μάλιστα σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον δηλώνει μπροστά στους συνδικαλιστές που απαρτίζουν την πλειοψηφία ότι όλοι οι νόμοι της κυβέρνησης απ' τον Καποδίστρια μέχρι τον κώδικα αποβλέπουν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ακρα του τάφου σιωπή απ' τις ηγεσίες ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ