Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αντιφατικές εξελίξεις και πιέσεις

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Με μια απόφαση που "πέταξε το μπαλάκι" της υπόθεσης πίσω στην κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, το Εφετείο της Ρώμης αποφάσισε χθες τον κατ' οίκον περιορισμό (άρα ακύρωση της "σύλληψης") του αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως είχαν προτείνει οι δικηγόροι του, γεγονός που αποτελεί, όπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, την "πρώτη του νίκη" μετά τη σύλληψή του.

Η απόφαση

Το Εφετείο ακύρωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το οποίο έχει εκδώσει η Τουρκία, έκρινε πάντως ότι ο Κούρδος ηγέτης πρέπει να παραμείνει στη Ρώμη, λόγω του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει η Γερμανία. Ωστόσο, η Βόννη - φοβούμενη, κατά δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, την έναρξη μαζικών μαχητικών διαδηλώσεων συμπαράστασης από οπαδούς και "συνοδοιπόρους" του ΡΚΚ, κι ενδεχόμενα "χτυπήματα" σε τουρκικούς στόχους και συγκρούσεις Κούρδων και Τούρκων - "προσωρινά" απέκλεισε πιθανή υποβολή στις ιταλικές αρχές αίτησης εκδόσης του Κούρδου ηγέτη.

"Δεδομένης της προτεραιότητας της αντίστοιχης τουρκικής αίτησης" - εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε - Κάρστεν Χάιε - "και προκειμένου να μην περιπλέξει τα πράγματα και να αφεθεί η ιταλική κυβέρνηση απερίσπαστη να διαχειριστεί το ζήτημα...".

Η επιχειρηματολογία και οι αναφορές στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης "να συνεχίσει την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας", παραπέμπουν στο γεγονός ότι στη Γερμανία, από τα 2,5 περίπου εκατομμύρια μεταναστών με τουρκικό διαβατήριο, οι 500.000 περίπου είναι Κούρδοι, στους κόλπους των οποίων οι φίλιες προς το ΡΚΚ οργανώσεις διαθέτουν ένα "μάχιμο δυναμικό" άνω των 10.000 και μπορούν να κινητοποιήσουν 40 - 50.000 οπαδούς...

"Απογοήτευση"

"Απογοητευτική", χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν την απόφαση του ιταλικού εφετείου. "Είναι προφανές ότι θα επανεκτιμήσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές μας σχέσεις με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία φιλοξενεί έναν δολοφόνο, υπεύθυνο για το θάνατο 30.000 ανθρώπων και γίνεται έτσι συνεργός στα εγκλήματά του", είπε ο Τούρκος υπουργός. "Ιδιαίτερα" - υπερθεμάτισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νετσατί Ουτκάν - "αφού ελήφθη κάτω από την ισχυρή επιρροή της ιταλικής κυβέρνησης". Η εν λόγω δικαστική απόφαση "είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή", είπε ο Ισμέτ Σεζγκίν, και προειδοποίησε την Ιταλία να εκπληρώσει τα καθήκοντά της για την "πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας".

Απάντηση στα ερωτήματα που δημιουργούνται θα δοθεί εντός των προσεχών ημερών, όταν δηλαδή ειδική επιτροπή θα αποφασίσει για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο ηγέτη στην Ιταλία.

Η εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα", δημοσίευε χθες σενάρια απέλασης του Οτσαλάν στη Λιβύη ή την Αρμενία.

Κατάργηση θανατικής ποινής;

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ ζήτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία, ώστε να μπορέσει η χώρα του να ασκήσει πιο ισχυρές πιέσεις στην Ιταλία για την έκδοση του Οτσαλάν. "Πρέπει να καταργήσουμε τη θανατική ποινή για να επιτύχουμε την έκδοση του Οτσαλάν", είπε ο Ετσεβίτ, αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κυβερνητικός εταίρος του Μεσούτ Γιλμάζ. "Ακόμη κι αν καταργήσουμε τη θανατική ποινή, η Ιταλία θα βρει κάποιο άλλο πρόσχημα για να μην τον εκδώσει... αν δεν εκδοθεί, θα αφεθεί ελεύθερος και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Πρέπει να καταργήσουμε τη θανατική ποινή το συντομότερο δυνατόν, πράγμα που θα επιτρέψει την άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στην Ιταλία", κατά τον Ετσεβίτ.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έχει πάντως εκφράσει την αντίθεσή του στην κατάργηση της θανατικής ποινής. Αντιδράσεις υπάρχουν και μέσα στο κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

Στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλμάζ απέστειλε επιστολές στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, και στους αρχηγούς κρατών - πρωθυπουργούς των κρατών εταίρων της Τουρκίας στη Συμμαχία, ζητώντας υποστήριξη του επίσημου τουρκικού αιτήματος να εκδοθεί στην Τουρκία ο Κούρδος ηγέτης. Πηγή του ΝΑΤΟ δήλωσε χθες ανώνυμα στις Βρυξέλλες ότι η επιθυμία της Αγκυρας να εκδοθεί στην Τουρκία από την Ιταλία ο Οτσαλάν "πρέπει να επιλυθεί μόνον από τα δύο αυτά κράτη" - μέλη του ΝΑΤΟ.

"Πρόκειται για θέμα αμιγώς εθνικής δικαιοδοσίας", ανέφερε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προειδοποιούσε την Ευρώπη να μην υποστηρίζει τους Κούρδους αυτονομιστές, αλλά ούτε και μία πολιτική λύση του κουρδικού προβλήματος.

"Η Τουρκία δε θα παζαρέψει για τα εδάφη της. Η Τουρκία δεν μπορεί να διαιρεθεί, ούτε και με πόλεμο. Ενας τέτοιος πόλεμος δε θα διαρκέσει για πολύ", είπε ο Ντεμιρέλ στη Βιέννη, όπου βρίσκεται.

Πρόσθεσε ότι προσπάθεια λύσης του κουρδικού μέσω διαπραγματεύσεων θα είχε "μοναδικό" αποτέλεσμα την επιδείνωση των μαχών που μαίνονται στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας μεταξύ Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών στρατευμάτων. "Αν ενθαρρύνετε την αυτονομιστική τρομοκρατία υποστηρίζοντας μία πολιτική λύση, θα αποσταθεροποιήσετε την Τουρκία και θα τη μετατρέψετε σε Γιουγκοσλαβία", κατέληξε.

Νέα επιχείρηση στο Ιράκ

Ωστόσο περίπου 30.000 Τούρκοι στρατιώτες εξαπέλυσαν χθες και νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ομάδας 400 - 500 ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, στην επαρχία Τούντζελι.

Το PKK ανακοίνωσε μονομερή και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός την 1η Σεπτέμβρη, που απορρίφθηκε από την Αγκυρα. Κατάπαυση του πυρός είχε κηρύξει πάλι μονομερώς το Μάρτη του 1993 και το Δεκέμβρη του 1995.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, με την οποία καλεί "όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας μας, τους συναδέλφους μας στην Ιταλία και τις οργανώσεις τους, να ασκήσουν όλη τους την επιρροή, ώστε να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη".
  • Ανακοίνωση - διαμαρτυρία εξέδωσε χθες και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιοβλιοχαρτοπωλών, στην οποία επισημαίνει ότι "ενώνει τη φωνή του με τη διαμαρτυρία του κουρδικού λαού ενάντια στην παράλογη απαίτηση της κυβέρνησης της Τουρκίας και των στρατοκρατών της Αγκυρας... για την έκδοση Κούρδου ηγέτη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ