Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αποχώρησης

ΤΖΕΝΙΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού στις παλαιστινιακές πόλεις ολοκληρώθηκε, παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή, η πρώτη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων. Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του, που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού παρά το γεγονός ότι, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, η ισραηλινή κοινή γνώμη κατά 70% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της "ενδιάμεσης συμφωνίας".

Από χτες το βράδυ, περίπου 36 μικρές πόλεις και χωριά πέρασαν στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ απελευθερώθηκαν 250 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και άρχισαν οι προετοιμασίες λειτουργίας του αεροδρομίου στη Γάζα. Θριαμβευτική είσοδο πραγματοποίησαν στην πόλη Καμπάτιγιεχ οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, αργά χτες το απόγευμα, με πυρά στον αέρα μέσα στις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Εντούτοις, δεν έλειπε και ο προβληματισμός και πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιούνταν για την αξία της παράδοσης της πόλης στην Παλαιστινιακή Αρχή, όταν σε όλη την περίμετρό της παραμένουν τα ισραηλινά φυλάκια ελέγχου.

Μέχρι χτες το απόγευμα, είχε αδειάσει η ισραηλινή στρατιωτική βάση Ντόραν, νότια της Τζενίν, και οι απερχόμενοι στρατιώτες σημάδευαν με ειδικά χρώματα τα νέα σύνορα των αυτόνομων περιοχών, των περιοχών που βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο και των περιοχών που παραμένουν υπό ισραηλινή κυριαρχία. Στο σύνολο υπολογίζεται ότι 510 τετραγωνικά χλμ πέρασαν υπό ολικό ή μερικό παλαιστινιακό έλεγχο. Με βάση τη "συμφωνία" του Μέριλαντ, μέχρι το τέλος Γενάρη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι άλλες 2 φάσεις της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να έχει περάσει υπό παλαιστινιακή κυριαρχία το 40% της Δυτικής Οχθης,κάτι το οποίο, όπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία, "φέρνει τους Παλαιστινίους πιο κοντά στο στόχο τους για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος".

Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, αν και προς στιγμήν προέκυψαν διαφωνίες ανάμεσα στους αρμόδιους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, με αφορμή ορισμένες μικροαλλαγές στους χάρτες αποχώρησης. Το πρόβλημα λύθηκε μετά από σύντομη συνομιλία που είχε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με τον Ισραηλινό διοικητή της Δυτικής Οχθης στρατηγό Μοσέ Γιαλόν. Την ίδια ώρα έφταναν στη Γάζα οι 250 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές. Η απελευθέρωσή τους προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς, αντίθετα όπως υποστηρίζει από ό,τι έχει συμφωνηθεί, οι 150 από τους απελευθερωθέντες είναι ποινικοί κρατούμενοι.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Εντείνονται οι διαφωνίες και η δυσαρέσκεια στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης με την έναρξη της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού. Οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου απειλούν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θέτοντας άμεσα πρόβλημα επιβίωσης στον πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τη δυσαρέσκειά του δεν έκρυψε και ο, χαρακτηριζόμενος ως "μετριοπαθής", υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" τόνισε ότι το Ισραήλ "υπέγραψε με βαριά καρδιά τη συμφωνία και την εφαρμόζει, επίσης, με βαριά καρδιά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων (2022-03-02 00:00:00.0)
Εισβολές και επιθέσεις «εκεχειρίας» (2005-06-08 00:00:00.0)
Πάλι νεκροί, πάλι συλλήψεις (2003-01-16 00:00:00.0)
Εισβολές και συλλήψεις παρά τη συμφωνία (2002-08-27 00:00:00.0)
Αποχώρηση - κοροϊδία (2002-04-23 00:00:00.0)
Αρχισε η πρώτη φάση της αποχώρησης (1998-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ