Σάββατο 28 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΡΙΩΝ"
Η ... αγορά αποκαλύπτει τον εμπαιγμό

Από την επόμενη κιόλας μέρα των ανακοινώσεων της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,περί κυβερνητικής επιτυχίας για "πάγωμα", ακόμα και μειώσεις, στις τιμές μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, άρχισαν κύκλοι της αγοράς να αποκαλύπτουν την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού των λαϊκών εισοδημάτων.

Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς ξεκαθαρίζουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι διατεθειμένες να χάσουν δεκάρα από τα κέρδη τους και ότι τυχόν "πάγωμα" των ασφαλίστρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού προϋποθέτει την υλοποίηση μιας σειράς άλλων μέτρων, που θα τους εξασφαλίσουν τις απώλειες που θα έχουν από αυτό. Συγκεκριμένα, τη λεγόμενη "αντικειμενικοποίηση" των ζημιών, την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης, την "εξυγίανση" της ασφαλιστικής αγοράς, όπως αποκαλούν το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να μεγαλώσει το κομμάτι της πίτας που αναλογεί σε ελάχιστες μεγάλες εταιρίες. Στο βαθμό, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, που αυτά δεν έχουν προωθηθεί, οι ασφαλιστικές εταιρίες δε δεσμεύονται για "πάγωμα" των ασφαλίστρων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γ. Κανελλόπουλου,ο οποίος, ξεμπροστιάζοντας την κυβέρνηση, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για συμφωνία επαγγελματιών με την κυβέρνηση για "πάγωμα" των τιμών, τη στιγμή που το λειτουργικό κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις (π. χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, βιοτεχνίες, μερικές από τις "συμφωνίες" που επικαλέστηκε η υπουργός), είναι δυσβάσταχτο, τα "φέσια" πνίγουν την αγορά και η φορολογική αφαίμαξη συνεχίζεται και εντείνεται με την αύξηση από τα "αντικειμενικά κριτήρια". Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, με την οποία ουσιαστικά δηλώνει ότι μόνο οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι έμποροι, από μόνοι τους, καταργούν τη δυνατότητα "παγώματος" των τιμών.

Σε ό,τι αφορά τη "συμφωνία κυρίων", που ανέφερε η υπουργός Ανάπτυξης, με την Ομοσπονδία των Βιοτεχνών Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων για "πάγωμα" των αμοιβών τους το 1999, την επόμενη κιόλας μέρα το προεδρείο της Ομοσπονδίας αποκάλυπτε τις κυβερνητικές ψευδολογίες. Ξεκαθάρισε ότι στο βαθμό που η κυβερνητική πολιτική εξακολουθεί να αφαιμάζει τα λαϊκά εισοδήματα και να φορτώνει με αβάσταχτα βάρη τα μικρομεσαία στρώματα, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια "συμφωνία". Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, όσο η κυβέρνηση επιμένει να φορτώνει τον κλάδο - και όλες τις ΜΜΕ - με τη φορολόγηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", δεν επιτρέπει τη συνεταιριστικοποίηση διατηρώντας το συντελεστή 35% για ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, και το συγκεκριμένο κλάδο με το κόστος για απόκτηση του ISO, οι αυξήσεις για το 1999 δεν αποκλείεται να φτάσουν και στο 14%! Αποκαλυπτική είναι σχετική χτεσινή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, στην οποία ουσιαστικά τονίζεται ότι με τον ίδιο δε συμφωνήθηκε "πάγωμα" των αμοιβών, αλλά συμβολή στην πτώση του πληθωρισμού, στα πλαίσια, όμως, μιας άλλης πολιτικής που θα σκοπεύει στη μείωση του πληθωρισμού για πραγματική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού, για ανάπτυξη των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ