Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβερνητική σπαζοκεφαλιά

ΑΓΚΥΡΑ. -

"Αντιδημοκρατική" η συμπεριφορά του Προέδρου Ντεμιρέλ; Θα αστειεύεστε...

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν πήγε στο πρώτο κόμμα της Βουλής, τους Ισλαμιστές της "Αρετής". Ούτε στο δεύτερο. Ούτε στο τρίτο. Αλλά στο τέταρτο, δηλαδή το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ο οποίος αναζητεί αγωνιωδώς δύο "φόρμουλες". Η μία αφορά το να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον ίδιο και με τη συμμετοχή του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του "υπηρεσιακού" πλέον Μεσούτ Γιλμάζ, και της "έκπτωτης" πρώην χαϊδεμένης των στρατηγών Τανσού Τσιλέρ. Δύσκολη η... χημική αυτή ένωση, καθώς η Τσιλέρ μάλλον θα επιμείνει να ηγηθεί η ίδια του σχήματος, ενώ το πολύ πρόσφατο παρελθόν δεν προοιωνίζεται καμία "ομαλή συνύπαρξη". Οι συνομιλίες, πάντως, αρχίζουν σήμερα (Παρασκευή).

Η δεύτερη "φόρμουλα" που αναζητεί ο Ετσεβίτ αφορά τον ίδιο τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και την πιθανότητα παραμονής του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας και μετά το 2000, οπότε λήγει η θητεία του. Ομοίως δύσκολο: δεν υπάρχει εκείνη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, και αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούσαν το φθινόπωρο, ούτε πρόκειται να υπάρξει μετά τις εκλογές του Απρίλη (καλώς εχόντων των πραγμάτων).

Οσο για το γεγονός ότι συνεχίζεται η "εκτροπή" του Ιουνίου του 1997, δηλαδή το "συνταγματικό πραξικόπημα" εμπνεύσεως στρατηγών για να μη μείνουν στην εξουσία οι Ισλαμιστές, ο Ντεμιρέλ λέει πως "όλα είναι σύννομα". Βεβαίως...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ